Zeynel BALCI Meksa Yatırım Tüm yazıları

Borsada “Yatırımcının en iyi dostu trenddir”

Piyasalarda dış ve iç gündemin katkılarıyla iyimserlik devam ediyor...

Bigpara Haber

Piyasalarda dış ve iç gündemin katkılarıyla iyimserlik devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası kararları, dış borsalardaki yükselişler, yatırım bankaları ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu tavsiyeler, … sanki “Kara haberler tek tek, mutlu haberler toplu gelir” sözünü teyit edercesine seçim sonrası bir biri ardına gelmeye devam ediyor.

Zeynel BALCI
Meksa Yatırım / Stratejist
 

Bugün de ilk çeyrek büyüme verileri açıklandı. Seçim stresinin yaşandığı bir dönemde gelen yüzde 4.3 büyümeyi ciddiye almalı. Ancak Aralık sonrası döviz kurlarındaki yükseliş ve buna bağlı olarak artan ihracatın katkılarını da göz ardı etmemek gerekir. Büyümenin devamlılığı konusunda yine faizlerdeki düşüş beklentisi önemli olacak. Düşen faizlerin hem talep  hem de döviz kurları üzerinde büyümeyi destekleyici yönde bir etkisi olabilir.

Makro tartışmaları bir yana bırakıp ekonomik büyüme verisinin borsa üzerindeki etkilerine bakacak olursak… aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere son on yılda ekonomik büyüme ile borsa arasında bir doğrudan korelasyon yok. Borsa başka başka parametrelerin  etkisinde hareket etmiş. Bu nedenle bugünkü büyüme verisinin piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı ve kısa süreli olabilir.



Bir diğer gündem MSCI endeksinin yeniden gözden geçirilmesi süreci. Bu akşam Türkiye’nin konumunda değişiklik olup olmayacağı belli olacak.

Türkiye’nin Gelişen Piyasalar içindeki ağırlığının artması G.Kore ve Tayvan’ın Gelişmiş Ülkelere dahil edilmesine bağlı. Değişiklik söz konusu olursa bu durum yüzde 1.68 olan Türkiye’nin payının artması demek. Bu gelişme büyüme verisinden daha önemli bir katkı yapabilir.

Borsa olumlu gelişmeleri önemli ölçüde fiyatladı. Ancak özellikle yabancı yatırımcılar başta olmak üzere para girişlerinin sürmesi, alternatif piyasaların zayıflığı ve bir yıla yakın zamandır baskı altında kalan borsanın son aylarda kazanç kapısı haline gelmesi endekste çıkış trendinin korunmasında önemli gelişmeler. Para kazanılan bir piyasa aracını olağandışı bir gelişme olmadıktan sonra yatırımcı kolayca terk etmek istemiyor, görünümü hakim.

Endeksin teknik görünümüne bakıldığında ise, son dönemde ivme kaybetse de oldukça dik açılı ve ciddi düzeltme yapmadan devam eden bir çıkış trendi söz konusu. 79.000 seviyesinin üzerinde çıkış trendinin devamı beklenebilir. 81.500 ilk direnç noktası olarak görülürken sonraki dirençler 82.200-84.800 bandında. Bu seviyelerde  Gap (boşluk) var. Borsada “Boşluklar kapanır” inanışına göre bu seviyeleri alıp kâr satışlarının gelmesi olasılığını dikkate almak gerekir. Diğer yandan daha önceki yazılarımızda ısrarla vurgu yaptığımız çıkış formasyonlarından “Ters omuz baş omuz ve Çanak” formasyonu 80.500 seviyesinin üzerinde işlerlik kazanmış görülüyor. Eğer formasyonun gereğini teknik olarak vermek gerekirse bu defa da son günlerde dillendirilmeye başlanan başbakan yardımcısı Arınç’ın verdiği hedefi yakalarız.

Önemli teknik hedeflere yaklaştığımız bu süreçte strateji ne olmalı sorusu akla geliyor. Tekrar “Yatırımcının en iyi dostu trenddir” sözünü hatırlatmak gerekecek. Çıkış trendi korunduğu sürece pozisyonlar korunup verilen direnç noktaları beklenebilir. Satış yapılsa da direnç noktası geçilince tekrar satılan hissenin yerine konulmasıyla birlikte bir üst direnci beklemek uygun strateji gibi görülüyor. 60 binli seviyelerden başlayan çıkış hareketiyle kısa zamanda ciddi prim yapmış bir borsa ile karşı karşıya bulunduğumuz gerçeğini unutmadan tabi ki…

Yazarın Diğer Yazıları