Zeynel BALCI Meksa Yatırım Tüm yazıları

Borsa “Bardağın dolu tarafını görmeye” devam ediyor

Bigpara Haber
Borsa “Bardağın dolu tarafını görmeye” devam ediyor…

Zeynel Balcı
Meksa Yatırım Stratejisti

@zeynelbalci

Kaldığı yerden devam eden bir piyasa görünümü hakim. Endekste “Düzeltme” sonrası bankacılık sektörünün Mayıs kârlarındaki artış gerekçesiyle yine banka hisseleri öncülüğünde süren çıkış trendi, faiz ve döviz kurlarında ise yatay hareket…

Alternatif piyasaların hareketsizliği, FED ve Avrupa Merkez Bankalarının “gevşek para politikası ve düşük faize devam” anlayışı, dış piyasalarda zaman zaman görülen kâr satışlarına rağmen olumlu seyir, belki Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi piyasaları canlı tutma isteği iyimserliğe katkı yapan gelişmeler. Irak krizi ve Ortadoğu’daki ateş çemberi, yüksek seyrini koruyan enflasyon datasına rağmen Merkez Bankasının faiz indirim konusundaki tavrının devam edip etmeyeceği konusu, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte Erdoğan sonrası için netleşmeyen siyasi projeksiyonlar ve piyasaları taşıyacak beklenti eksikliği ise temkinli olmayı gerektirecek gelişmeler. Yoğun gündem arasında borsa bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyor. Alternatif piyasaların zayıf seyri ve yatırımcıların doğru hisse tercihi yaptığı takdirde borsada para kazanıyor olması, dahası kazançlı bir piyasa aracını kolayca terk etmeme isteği öne çıkmış görülüyor. “Hareket olan yerde bereket var” sözünü teyit edercesine riskler göz ardı edilip sanki insan işine gelene daha kolay inanır türünden bir tavır hissediliyor.

##$$##

Yatırımcı davranışını ölçmekte kullanılan teknik analiz verilerine tekrardan bakmakta yarar var. Endekste trend desteğinin altına küçük bir kaçak olsa da tepki alımlarının etkisiyle kısa dönemli çıkış trendi korundu. 80.000 ve 82.000 direnç olarak geçerliliğini koruyor. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Çıkış hareketinin orta dönem güç kazanması için ise 82.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda çıkış formasyonlarından “Ters omuz baş omuz” formasyonu işlerlik kazanabilir. Bu aşamada bilgi olarak vermek gerekirse orta dönemli sonraki dirençler 84.700 ve 90.000-93.000 seviyelerinde. Kısa önem için ise 76.000-82.000 destek-direnç bandı işlevini sürdürüyor.  Alttaki grafiğe bakılırsa meramımız daha iyi anlaşılabilir.

Döviz kurları ve gösterge faiz oranlarında yatay hareket korunuyor. Dolar/TL’de 2.09-2.15, Euro/TL paritesinde 2.92-2.81, Gösterge Bono Faiz Oranında ise yüzde 8.00-8.73 bantları önemini koruyor. Yön veya trend değişikliği için verilen destek-dirençlerin kırılması gerekecek.

Hisse bazlı hareketlerle borsada kısa dönemli çıkış trendi devam ederken hisse seçimleriyle birlikte destek direnç noktalarına dikkat diyelim… Çıkış trendi koruduğu sürece hisse senetlerinde “Tut” konumu sürmekle birlikte, destek noktalarında “Al”, direnç seviyelerinde “Sat” mantalitesi devam ediyor. (Söylemesi ne kadar kolay di mi) Orta dönemli pozisyonları arttırmak için ise 82.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak.      



Yazarın Diğer Yazıları