Zeynel BALCI Meksa Yatırım Tüm yazıları

Adaylar netleşti… Piyasaların tavrı nasıl olabilir?

Piyasaların gündeminde ilk sıralarda Cumhurbaşkanlığı süreci ve adayların kimler olacağı konusu vardı. Adaylar artık netleşti

Bigpara Haber
Piyasaların gündeminde ilk sıralarda Cumhurbaşkanlığı süreci ve adayların kimler olacağı konusu vardı. Adaylar artık netleşti.

Zeynel BALCI
Meksa Yatırım / Stratejist
 

En çok merak edilen isim başbakan Erdoğan’dı, o da tahminleri yanıltmadı ve Cumhurbaşkanı adayı oldu. Seçilir mi seçilmez mi sorusundan çok Erdoğan sonrası partisinin durumu, yeni başbakan kim olacak sorusu daha çok sorulmaya başladı. Tabi ki önce seçildiğini bir görmek gerekir. Özal, Demirel ve de Anavatan ve Doğruyol Partisi örnekleri var. Liderleri Cumhurbaşkanı oldu, partileri de bir süre sonra tabela partisine dönüştü. Şunu hemen herkes kabul eder ki Türkiye’de partiler hala lider partisi. Lider varsa parti var sanki. Bizim memlekette seçmenler partisinden daha çok liderlere göre Demirel’ciyim, Baykal’cıyım, Tayyip’ciyim diye oy verirler. Tayyip Erdoğan’ın başbakanlıktan ayrılması 12 yıldır pazarlanan siyasi istikrar imajını zedeler mi? Bu durumun yabancıların tabiriyle “Kırılgan” bir yapıya sahip Türkiye’nin ekonomik dengelerine yansımaları nasıl olur? Yerine kimin geleceği kadar yeni gelecek genel başkanın aynı liderliği gösterip gösteremeyeceği konusu var. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı makamına oturması başkanlık sistemine geçişi yani rejim değişikliğini de beraberinde getirecek mi? Tabi ki Güneydoğu ve de yürütülen çözüm süreci nasıl olacak? Özellikle de Irak bölünme sürecindeyken Barzani’nin “Referandum” açıklamaları sonrası... Soruları çoğaltmak mümkün.

Bu açıdan Erdoğan’ın adaylığı konusuna piyasalar temkinli bakabilir. Seçim öncesi siyasi tansiyonun yükselip yükselmeyeceği kadar anketlere göre seçilememe şansı zayıf görülüyor ama olur da Erdoğan seçilemez ise hükümet için güvenoyu yoklaması olarak algılanabilir. Kısa dönem belki seçim öncesi piyasaları canlı tutma isteği, gelişen piyasalara olan ilgi ve dış piyasaların olumlu seyri gibi etkenler öne çıkabilir. Ancak orta ve uzun dönem siyasi gelişmelerin piyasalara yansımaları açısından soru işaretleri de yok değil. Moda tabirle her üç adayın da memleket için hayırlara vesile olması temennisiyle piyasaların bu soruların cevaplarını görmesi açısından biraz zamana ihtiyacı olacak.

##$$##

Adayların kesinleşmesi sonrası piyasa yatırım araçlarının son görünümüne bakmak gerekecek. BIST100 Endeksinde kısa dönem için düşüş formasyonlarından “Omuz baş omuz”, orta dönem için ise çıkış formasyonlarından “Ters omuz baş omuz” formasyonu geçerliliğini koruyor.

Bu açıdan kısa dönem için 77.400 formasyon, 76.800 çıkış trend, destekleri olarak önemli noktalar. Dirençler ise kısa dönem 80.000 ve 82.000 seviyelerinde görülüyor. Çıkışın devamı için 82.000 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak. Beklenti oluşturamayan piyasa ve zorlaşan gündem ile bu güç henüz görülmüyor.

Dolar/TL’de 2.09-2.15 destek-direnç bandı, Euro/TL paritesinde 2.81-2.93 aralığı, Gösterge Faiz Oranın da ise yüzde 8.00-8.73 bandı yön tayini için yakından izlenmesi gereken noktalar. Para piyasaları sermaye piyasalarına göre daha olumlu seyir gösteriyor. Görünüm, para piyasaları düşüş trendinde ve destek seviyelerinde, sermaye piyasaları (hisse senetleri) ise daha çok direnç seviyelerine yakın bölgelerde seyrediyor. Bu durumda geçtiğimiz yazılarımızda öne çıkardığımız, kalıcı pozisyonlar için beklemede kalmakla birlikte kısa dönemli trade (al-sat veya sat-al) stratejisi bir süre daha geçerli olacak gibi.

Yazarın Diğer Yazıları