Yusuf TOPÇU Analist Tüm yazıları

Borsada Dönüm Noktası

22 Mart ile başlayan haftayla birlikte döviz kurlarında yukarı yönlü hareketin sonucu Borsa İstanbul’da bir düşüş trendi var. 2020 yılının kasım ayından itibaren 6 ay boyunca yabancı sermaye girişiyle birlikte döviz kurları düşmüş, Borsa İstanbul’da uzun soluklu bir ralli yaşanmıştı.

Bigpara Haber

BIST-100 endeksi mart sonu yaşanan düşüşte 1.256 seviyesinden dönmüştü, bu hafta ise 1.352 şimdilik dip seviyesi olmuş gözüküyor. Geçtiğimiz 3 haftadaki sermaye çıkışıyla borsada yabancı takas oranında yüzde 42,40’ya düşerek yeni bir rekor kırdı.

"…Başkaları korku duyduğunda açgözlü davranın"
-Warren Buffett

BIST-100’de 2 gün art arda yüzde 10’a varan düşüş yaşanan haftanın ikinci gününde, 23 Mart tarihinde kurum içinde paylaştığım notta 1.200-1.300 seviyesinin alım için iyi bir fırsat olduğunu belirtmiştim. Başlıkta Yusuf Topçu’yu kenara alarak Warren Buffet’ın yukarıdaki alıntısını kullanmayı tercih etmiştim. O gün 1.256 seviyesinden başlayan tepki alımlarıyla, takip eden günlerde 1.445’e kadar çıktık ancak üzerinde kalıcı olamadık. Faiz kararının açıklanacağı bu haftaya ise düşüşle başladık ve hafta ortası 1.380’li seviyelerde bulunuyoruz.

Şimdi gözler dönüm noktasına, yani perşembe günkü PPK toplantısına dönmüş durumda. Hem dövizde son günlerde yavaşlayan hareketliliğin hem de Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşün sonrasını, kısacası 2021 yılının kalan kısmını belirleyecek olan toplantıdan çıkacak kararda. Beklenti TCMB’nin faizlerin değiştirmeyeceği yönünde.

Ancak faiz oranından ziyade toplantıdan çıkacak mesajlar ve piyasa yönlendirmesi, bahsini ettiğim ‘Yılın kalan kısmının hikayesi’ni yazacak olması bakımından oldukça önemli. Aslında yatırımcıların yılın başında 1.500’ün üzerinde olduğumuz günlerden beri bekledikleri o düzeltme hareketi, bir bakıma mart ayında gerçekleşti. Buna rağmen içinde bulunduğumuz düşüş trendinde yatırımcılar tekrardan pozisyona girmeye çekiniyor.

Yılın başlarında piyasada oluşan doygunluğun ardından yaşanan düşüşle birlikte teknik göstergelerdeki aşırı alım bölgelerinden uzaklaştık. Borsa İstanbul şu sıralar tekrardan yatırım için cazip bölgelere giriş yaptı. 3 ay önce ralliyi kaçırmamak için borsaya akın eden kimi yatırımcılar, bugünlerde bekledikleri düşüşün ardından halka arzlar hariç piyasada işlem yapmaktan çekiniyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus orta ve uzun vadede yapılacak yatırımların düşen piyasada yapılmasının tercih edilmesi gerektiği.

2021 yılında yaşanan düşüşün Borsa İstanbul endekslerini hangi seviyelere getirdiğini aşağıdaki tabloda ekliyorum. 15’indeki toplantının bir gün öncesinde Borsa İstanbul adeta bir ralliye hazırlanıyor havasında. Endekslerde yaşanan düşüş ve düzeltmelerin orta ve uzun vade yatırımlar için hangi seviyede cazip olduğunu yatırımcılar kendi risk algılarına göre kendileri karar verebilir.

Son olarak BIST-100’de 1.392 seviyesine dikkat çekmek istiyorum. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olunduğu takdirde borsanın son aylardaki görünümünde büyük çaplı bir dönüşüm gerçekleşebilir. 14 Nisan Çarşamba günü itibarıyla Borsa İstanbul’daki hava, o dönüşümün başladığına işaret ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları