Yiğit ARIKÖK İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdürü Tüm yazıları

Düello varantların avantajları nelerdir?

Uzun – Kısa stratejileri son senelerde bir hayli popüler olan bir konu...

Bigpara Haber

Uzun – Kısa stratejileri son senelerde bir hayli popüler olan bir konu. Uzun-kısa stratejileri piyasanın genel (sistematik) riskinden korunma sağlar. Düello varantlarında yatırımcılar mutlak getiriye değil, göreceli getiriye yatırım yapar.

Yiğit Arıkök
İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Direktörü

Düello varantlar literatürde “outperformance options” olarak adlandırılan opsiyonların varant versiyonlarıdır. Bu varant yapısında yatırımcı için bir payın diğer paya göre sağladığı göreceli performans önem arz etmektedir.  Burada performans ile kastedilen fiyatın yüzdesel olarak daha fazla artması veya daha az düşmesidir.

Yatırımcılar Düello varantlar ile kısa-uzun stratejilerini (pair trade) gerçekleştirme imkanına sahip olur. Kısa pozisyon açmak için gerekli olan açığa satış işlemi yapılmadan, bir pay senedinin diğer pay senedine göre sağladığı ek getiri yatırımcılara ödenir. Böylece yatırımcılar açığa satış maliyetinden ve külfetinden kurtulur.

Düello Varantlarının Dayanak Varlıklarına Dayanak Pay Paritesi denir. Dayanak pay paritesi bir pay senedinin fiyatının bir başka pay senedinin fiyatına bölünmesi ile bulunacak orandır. Örnek olarak aşağıdaki iki hisse senedini ele alalım.

Düello Varantı

ABC pay senedinin fiyatı 6,40 TL olsun. XYZ pay senedinin fiyatı ise 6,09 TL.  Bu durumda ABC/XYZ dayanak pay paritesi 1.05 (6.40/6.09=1.05) olacaktır.

Eğer yukarıdaki pay senedinin (ABC) fiyatı aşağıdakinden (XYZ) daha fazla artar ise dayanak pay paritesi değeri artacaktır. Eğer aşağıdaki pay senedinin (XYZ) fiyatı yukarıdakinden (ABC) daha fazla artar ise parite küçülecektir.

Ancak dayanak pay paritesinin değişmesi sadece pay senetlerinin fiyatının artması ile sınırlı değildir, fiyatlar düşerken de değişiklik gerçekleşir. Sonuçta yukarıdaki pay senedinin (ABC) fiyatı aşağıdakinden (XYZ) daha fazla düşer ise dayanak pay paritesi değeri küçülecektir. Eğer aşağıdaki pay senedinin (XYZ) fiyatı yukarıdakinden (ABC) daha fazla düşer ise parite büyüyecektir.Düello varantlarda dayanak pay paritesi iki pay senedi de aynı yüzdesel yükseliş veya düşüş gösterir ise değişmez. Önemli olan göreceli performanstır.

Düello varantlarda uzlaşı vade sonunda Dayanak Pay Paritesi ile kullanım fiyatının arasındaki farkın dönüşüm oranı ile çarpılması ile bulunur. Eğer Dayanak Pay Paritesi kullanım fiyatının, alım varantlarında altındaysa veya satım varantlarında üstündeyse, varantlar değersiz olarak itfa olur.

Düello varantlarında alım varantı alan yatırımcı yukarıdaki pay senedinde (ABC) uzun, aşağıdaki pay senedinde (XYZ) kısa pozisyon alır.  Satım varantı alan yatırımcı ise aşağıdaki pay senedinde (XYZ) uzun, yukarıdaki pay senedinde (ABC) kısa pozisyon alır. Yatırımcı eğer yukarıdaki pay senedinin daha iyi performans göstereceğini düşünüyorsa alım varantı almalıdır. Eğer yatırımcı aşağıdaki pay senedinin daha iyi performans göstereceğini düşünüyorsa satım varantı almalıdır.

Diğer varantlardan farklı olarak düello varantlarında pay senetlerinin arasındaki korelasyon da fiyatlamada kullanılmaktadır. Düello varantı, özünde bir opsiyon olduğu için bir vadesi ve primi vardır. Dayanak pay paritesindeki değişiklikler bir kaldıraç ile Düello varantının fiyatına yansımaktadır ve vade sonunda karda ya da sıfır değerle itfa olur.  Yatırımcılar alacakları düello varantları seçerken, diğer varantlar gibi,  vade, kaldıraç ve duyarlılık değerlerinin de uygun olduğundan emin olmalılar.

http://blog.isyatirim.com.tr/duello-varantlar