Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Gerileme sürecinde Çin’i izliyoruz

Altın tarafında kısa vadede işler yolunda gitmiyor desek yanlış yorum yapmamış oluruz

Bigpara Haber

Altın tarafında kısa vadede işler yolunda gitmiyor desek yanlış yorum yapmamış oluruz.



Volkan KUĞUCUK - Alb Menkul Değerler / Kapalıçarşı Şb
Volkan.kugucuk@albmenkul.com.tr
twitter.com/vkugucuk

Bir ara Ukrayna meselesine sarılan altın trader’larının hevesi çabuk geçti. Özellikle Ukrayna meselesinde şimdilik ( bu konuda yeni gelişmelere her daim açık olacağız ) suların durulması nedeniyle altın tarafını kısa vadede besleyebilecek gelişme kalmadı.

Genel anlamda hisse senetleri piyasalarına ve tahvillere olan ilgi nedeniyle akıllı para altın cephesine bakmıyor.

Peki, hal böyleyken altın tarafını hangi gelişmelere odaklanacağız?

Yazının başında bahsettik.

Ukrayna meselesini şimdilik pas geçtik.

Dünya üzerindeki piyasalarda risk alma iştahında hisse senetleri ve tahvil tarafında ağırlık devam ediyor. Bu nedenle güvenli liman efektini kazanamayan bir altından bahsediyoruz. O zaman altında yukarı hareketin trende dönebilmesi için sistematik risklerin ortaya çıkması yada Ukrayna meselesinin yeniden eskiden daha şiddetli bir şekilde piyasaların önüne gelmesi gerekiyor.

Diğer taraftan emtia piyasalarına baktığımızda gümüş yerinde sayıyor. Altın ile neredeyse aynı görüntüde hatta altından daha zayıf. Burada emtia tarafında topyekün bir yukarı hareket oluşmadıkça altın tarafında zayıf kalabiliriz.

Diğer taraftan enflasyona karşı korunma aracı gibi görülen altın için söyleyebileceklerimiz kısıtlı. Avrupa deflasyonist etkiyi giderebilmek adına çareler ararken ABD enflasyonu da hedeflerin uzağında. Bu durumda altın tarafına şimdilik yaramıyor.

Geriye bir tek Çin ve Asya ülkelerindeki talep kalıyor.

Dünyanın en büyük altın ithalatçısı konumunda bulunan Hindistan’ı geçtiğimiz yıl geride bırakarak liderlik tahtına oturan Çin’in 2014 yılında ne yapacağı merak konusu. 2013 yılından itibaren Çin Merkez Bankası’nın rezerv çeşitliliğine gittiği biliniyor. Ancak burada rezervin ne kadarının altına dönüşebileceği konusu şimdilik soru işareti içeriyor. En son açıklanan rakamda Çin altın rezervi 1.060 ton düzeyinde. ABD altın rezervi ile kıyasladığımızda 1/8 düzeyinde.

Burada Ukrayna ve diğer gelişmelere aradığını bulamayan altın cephesi Çin ve Asya tarafını dikkatle takip etmeye devam edecektir. Daha önceleri 1.180 seviyelerinden gelen fiziki taleple birlikte altın fiyatları 1.300 seviyelerine doğru atak gerçekleştirdi. Tekrar Çin tarafından fiziki talep gelir mi bilinmez ama diğer gelişmelerin ötesinde gözlerimiz Asya tarafında olmaya devam edecek.

Asya tarafından gelen son haberlere göre Pekin şehrinde altın ticaretinde önemli rol almaya hazırlanıyor.

Teknik Rakamlar

Teknik açıdan altında 1.275 desteğinin altında 1.250-1.260 destek bandına konsantre olmaya devam edeceğiz. Satış sinyalleri şu aşamada devam ediyor. Saatlik grafiklerde tepki bölgesinde olmamız karşın gelen tepkilerin zayıf olması aşağı yönlü sürüklenmenin devamına yol açmaktadır. Tepki sürecinde kısa süreli satış baskısından kurtulabilmek adına 1.295 ve 1.305 kademeli dirençlerin üzerinde kalmamız oldukça önemli. Bu durum gerçekleşmedikçe destek seviyelerine bakmaya devam edeceğiz.

Ne Yapılmalı:

Değerli yatırımcılar;

Saatlik grafiklere göre hem tepki bölgesindeyiz hem de 1.275 desteğine yakınız. Burada gelen tepkilerin direnç üzerinde kalması yukarı yönlü ataklara anlam katabilir. Olası tepki sürecinde ilk hedef seviyesi 1.295 olabilir.  

TL/Gram:

$/TL deki yukarı hareket nedeniyle gram fiyatları 87.5 üzerinde kalmaya gayret gösterdi. Yukarı hareketin devamı için $/TL deki yükselişle birlikte ons fiyatlarının da tepki yükselişine bürünmesi önemli. Bu noktada 89.5 TL seviyelerine odaklanabiliriz. Bu seviye üzerinde ise 91 TL seviyeleri daha önceden denene bölgeler.

Gün içinde olan gelişmeleri @vkugucuk twitter hesabımızdan yorumlamaya devam edeceğiz.

Tekrar görüşmek ümidiyle bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları