Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Altın fiyatlarında yükseliş bitti mi?

Altın fiyatları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yatırımcıları üzen bir performans sergiledi

Bigpara Haber

Altın fiyatları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yatırımcıları üzen bir performans sergiledi.

 
Volkan Kuğucuk / Turkish Yatırım Kapalıçarşı Şb. Yönetmeni
twitter.com/vkugucuk

Bir önceki yazımızı ve twitter hesabından bizleri takip edenler 1.690 $ ons seviyesini bir çok kez tekrarladığımızı biliyorlar. 1.800 $ ons seviyeleri test edilirken bile bu bölgelerin aşılmaması halinde 1.700 – 1.690 $ ons bölgesine kadar bir gerilemenin beklenmesi gerektiği üzerine uyarılarda bulunduk. Geldiğimiz noktada haftayı 1.677 $ ons seviyesinden kapattık.

Gerilemenin sebepleri…

Bir değil bir çok nedeni sorgulamak gerekiyor. Öncelikle yeniden yapılan parasal genişlemenin etkisi bana göre altın cephesinde kısa sürdü. Yine ABD ‘de seçim ve sonrasında oluşacak görüntüde Obama’nın rakibinin Bernanke’ye ve parasal genişlemeye karşı olduğu biliniyor. Son çıkan anketlerde %50-%50  gibi ortada olan bir sonuç varken risk almak istemeyen yatırımcılarında satışları etkili oldu. Birde dünya piyasalarında iştahlı yükseliş yavaş yavaş etkisini yitirmeye başladı gibi. Bu etkenleri bir araya getirdiğimizde altındaki gerilemenin nedenlerini açıklayabiliriz. Ek olarak geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verileri işin tuzu biberi oldu. Bir parantez açmak gerekirse bekletnilerin üzerinde gelen bu verilerin seçimle alakası var mıdır ? diye düşünmeden edemiyor insan. 

Yükseliş bitti mi?

Yaşanan sürecin bir kar satışı yada düzeltme hareketi olarak kalabilmesi için 1.670 $ ons üzerinde kalabilme gücünün olması gerekiyor. Eğer bu durum gerçekleşirse altın fiyatların tepki niteliğinde yukarı ataklar görebiliriz. Aksi durumda kademeli olarak düşüş hareketinin kademeli olarak gerçekleşme ihtimalide masadaki yerini korumaktadır. 

Teknik Rakamlar

Teknik açıdan 1.670 $ ons seviyesi 200 günlük maliyet bölgesi. Bu bölgenin tepki alımları üretmesi beklenebilir. Ancak haftanın son gününde tek  barlık sert düşüş hafife alınmamalıdır. Şayet tepki alımları sert oluşmazsa bu durumda toparlama ihtimalimizde azalabilir.

Sonuç itibariyle 1.670 $ ons bölgesinin altındaki hareketlerde 1.640 $ ons bölgesi gündeme alınmalıdır. Ancak 1.670 $ ons seviyesinden tepki alımlarının gelme ihtimali bulunmakla birlikte tepkilerin devamında 1.700 $ ons seviyesi ilk hedef olabilir. Panik hareketlerin son bulabilmesi adına 1.700 $ ons üzerinde kalmak iyimser beklentinin korunmasına neden olacaktır.

Bu görüntüde izlenmesi gereken yol 1.670 $ ons seviyesinin altında düşüş beklentisine göre pozisyonlar yeniden düzenlenmelidir. Bu süreçte sat/al yapmak mantıklı görünüyor. Aksine 1.670 $ ons üzerinde kaldığımız sürece 1.700 $ ons izlenmelidir.

TL Gram

Dolar TL kuru 1.79 seviyelerinde hareket ederken TL/Gram fiyatları 96-97 aralığından işlem görmektedir. Olası tepki alımlarında $/TL kurunu izlemeye devam edeceğiz. Kurun 1.82 seviyesine yönelmesi halinde (ihtimaller dahilinde) 1.700 $ ons seviyesinde işlem gören altında TL/Gram 99 –100 seviyelerinden fiyatlanabilir. Aki durumda $/ons fiyatlarının düşüş eğilimini devam ettirmesi TL/Gram fiyatlarında 94 seviyelerine gerileme eğilimi taşımaktadır.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları