Veli KOCATÜRK Işık FX Araştırma Müdürü Tüm yazıları

FED faiz artırımı ve sonrası

Piyasalar çözülme aşamasında. Fed faiz artırımı yaklaştıkça yeni gündem belirlenmeye başlandı. İlk faiz artırımının ardından sıkılaşmanın ne kadar hızlı olacağına dair tartışma başladı bile. FED enflasyon görünümünde düzelme olmasından umutlu. TÜFE verilerinde yükseliş kaydedilse de çekirdek enflasyon halen 1.9 ile 2 seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Verilerin toparlanması faiz adımlarını da belirleyecek en önemli unsur.

Bigpara Haber

FED son toplantı tutanaklarını bugün açıklayacak. Özellikle geçen ay takındığı şahin tutum bir süredir devam ediyor. Dolarda 100 seviyesine yakın seyir devam ederken FED bu durumdan az da olsa rahatsız olabilir. aralık ayına yaklaştıkça da şahin tutum yerini güvercine yakın söylemler geliştirilmesine sebep olabilir. İlerleyen günlerde özellikle Fed üyelerinden oy hakkına sahip olanların yapacağı açıklamalar oldukça önemli. Üyeler büyük ölçüde verilere dikkat çekip bağlılığın devam ettiğini vurgulayacaktır. Ayrıca sözlü yönlendirme bundan sonraki süreçte daha çok faiz adımlarının hangi sıklıkla atılacağına yönelik olma ihtimali yüksek görünüyor. Piyasalar şimdide Aralık ayında olası bir faiz artırımını fiyatlamış durumda. Büyük ölçüde fiyatların içerisinde yer alan ilk faiz artırımı yine de ilk gece önemli şekilde fiyatlanacaktır. Ancak ilk gece de önemli olan FED ’in nasıl bir sözlü yönlendirme yapacağı. Şimdiden bu hazırlığı görür gibiyiz. İlk faiz artırımı Aralık ayında gelirse 2016 yılında piyasaları bekleyen en önemli sözlü yönlendirme faizlerin ilk artırımın ardından uzunca süre aynı seviyede kalacağı yönünde bir söylem olabilir. 

FED özellikle küresel ekonominin içinde bulunduğu ortamı dikkat alarak hızlı adımlar atmaktan çekinecektir. Ancak bu durum doları güvenli yapmaktan alıkoyamaz. Çünkü küresel ekonomide önemli dalgalanmalar var. Avrupa enflasyonu canlandırmak için uğraşırken Çin büyüme kaygılarının artmasıyla her geçen gün zayıflamaya devam ediyor. Çin Merkez Bankası bu konuda yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışırken bir yandan da endişelerin artmasına sebep oluyor. Büyümenin yüzde 7’nin altına gelmesi ve Çin’de yeni tedbirlerin tartışılması aslında beklenenden daha büyük bir Çin krizinin kapıda olduğunu düşünmemize sebep oluyor. Avrupa’da ise Euro’dan kaçışı hızlandırıyor doğal olarak. Enflasyonda yükselişin ucundan dönülmesinde Euro’nun güçlü kalmasını sebep gösteren Draghi ilerleyen dönem için de işaret verdi. Euro’nun güçsüz kalması için uzunca süre uğraşacaklarını dile getirdi aslında. 2016 yılında bitmesi planlanan parasal genişleme uzunca bir süre devam edebilir. Aralık ayında duyurulması muhtemel ek parasal genişlemede 60 milyar Euro olan aylık alım programı 3 Aralık toplantısında daha da yükseltilebilir ve zaman kısıtlaması ortadan kaldırılabilir. Her türlü tedbiri almaya hazır olan ECB, FED ile aynı duruma düşüp üst üste parasal genişleme ile rekor seviyelere ulaşabilir. ABD’de krizinde de her türlü önlem alınmıştır. Aynı şekilde Avrupa’da her türlü önemi almaya devam ediyor. Ancak bozulma bir kez başladığı zaman önüne geçmek oldukça zor oluyor. Bu ortamda doların güvenli liman olarak kalması ve ABD ekonomisinin pozitif olarak ayrışması muhtemel görünüyor.
 
Böyle bir ortamda FED ‘in hızlı adımlarla hareket etmesi pek olası değil. Ancak piyasayı boş bırakması da bozulmanın ABD’ye sıçramasına sebep olacaktır. İlk sözlü yönlendirmemizi faiz artırıldığında alacağız. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. İlk adımın hazmedilmesiyle FED ‘in gelecek aylara ilişkin söylemleri daha da önemli olacaktır. Ancak her ne olursa olsun ilk adım çok önemli. O kapının aralanması fiyatların muazzam derecede oynaklık göstermesini sağlayacak.

Yazarın Diğer Yazıları