Umut GÜMÜLÇİNELİ ATIG Menkul Değerler Stratejist Tüm yazıları

Pamukta Çin etkisi

Uluslararası Pamuk Danışma Komitesine göre Dünya’da pamuk, fiber üretiminin yaklaşık %31 kadarını karşılıyor

Bigpara Haber
Uluslararası Pamuk Danışma Komitesine göre Dünya’da pamuk, fiber üretiminin yaklaşık %31 kadarını karşılıyor. Ancak yine komiteye göre 2025 yılına kadar bu oran %27 seviyelerine gerileyebilir. Üreticilerin pamuğa ikame olarak polyester gibi maddelere yönelmesi de bu meselede oldukça önemli bir faktördür.

Umut Gümülcineli
ATIG Menkul Değerler / Stratejist


Bir başka mesele ise Çin’in ithalat kotası uygulamasıdır ki yine Uluslararası Pamuk Danışma Komitesine göre 2014-2015 sezonunda Çin’in pamuk ithalatı %25 civarında bir azalma gösterebilir görünüyor. Bununla birlikte küresel ticaret hacminde de %12 civarı bir azalma beklenmektedir. Sonuç olarak, Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi pamuk stoklarıyla ilgili tahminlerini artış yönünde revize ediyor.

Hindistan’da ise pamuk üretiminde önemli bir faktör etkili oldu geciken muson yağmurları Hindistan Tarım Bakanlığına göre pamuk üretimini ülkede %5.4 kadar arttırdı.

ABD Tarım Bakanlığına göre Çin’de stoklar rekor seviyede ve son üç senedir küresel pamuk fiyatlarında artışa sebep olan ithalat kotalarını terk ediyor Çin. 2015 yılında kota uygulanacak olması aslında bu son düşüşlerin en önemli sebebi olarak gösterilebilir yani önemli oranda beklenti fiyatlandı denebilir.

Kısacası Dünya genelinde üretimin artması, stokların fazla olması ve Çin’in ithalat kotaları pamuk fiyatlarını 59-60 cent aralığına taşıdı. Talep artışı ise stoklar ve önceki yıllarda pamuk fiyatlarının yüksek olmasının etkisiyle artan pamuk üretimi tarafından fazlasıyla karşılanmaktadır. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda pamuk fiyatlarında 65 cent seviyelerine bir yükseliş olabilecekse de henüz yükselen trend için bir sebep söz konusu değil ve bu yükselişten sonra 52 – 55 cent gibi fiyatlamalar söz konusu olabilir. Ancak düşen pamuk fiyatlarının üretimde de azalmaya sebep olacağını göz önünde bulundurulacak olursak, pamuk fiyatlarında toparlanma uzun vadede mümkün olabilir gibi görünüyor.

Yazarın Diğer Yazıları