Şevin EKİNCİ Ekonomist - Sunucu Tüm yazıları

Yılsonu Enflasyon Hedefimiz Hala Yüzde 7.6 Değil mi?

Bigpara Haber

Yılsonu Enflasyon Hedefimiz Hala Yüzde 7.6 Değil mi?

Şevin Ekinci
Ekinci Economics Consulting



Geçenlerde Sayın Başbakan bir açıklama da bulunmuştu faiz artarsa enflasyon düşer, faiz düşerse enflasyon düşer gibi bir açıklamaydı sanırım. Bu açıklamanın yanlış olduğu önümüzdeki aylarda eğer faizler daha da düşürülürse belli olacaktır. Çünkü Sayın Başçı'nın öngördüğü gibi enflasyon sadece Haziran'da tepe noktası yaptıktan sonra düşmedi, Temmuz ayında Haziran'da gördüğü yüzde 9.2 seviyesini aşarak yüzde 9.3'e ulaştı.

Ben ise daha önce faizler düşürülmeye devam ederse enflasyonun çift haneyi bulabileceğini hatta yüzde 10'lara ulaşabileceğini belirtmiştim. Zira şu andaki yıl sonu enflasyon beklentim hala yüzde 10.1 seviyesinde.

Alt kalemlere baktığımızda aylık en yüksek artış oranı yüzde 3 ile eğlence ve kültür kaleminde gerçekleşti. Giyim ve ayakkabı kaleminde ise aylık bazda yüzde 3.3 düşüş yaşandı. Giyim fiyatları Temmuz ayında sezonsal olarak düşüş gösterir. Geçen sene de aylık olarak yüzde 4.4 düşüş göstermişti. Ancak bu sene Temmuz ayında bu aylık düşüş yüzde 3.3 seviyesinde gerçekleşti.

Yıllık bazda bakıldığında ise en yüksek artış oranı yüzde 12.6 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde gerçekleşti. Lokanta ve oteller kaleminde ise yıllık artış oranı yüzde 13.2 seviyesinden yüzde 13.7 seviyesine çıktı. Ulaştırma kaleminde ciddi bir artış yaşanmamış. Aylık bazda Haziran seviyesinde yüzde 0.5'den yüzde 0.7'ye bir artış oldu. Yıllık bazda ise bu artış oranı yüzde 12'den yüzde 10.3 seviyesine geriledi.

Piyasa tüm bunlara çok ciddi reaksiyon vermezken ABD doları Türk lirası karşısında 2.13 seviyelerinde kaldı. Genelde bana bugün gelen sorular faiz indirimi devam ederse ABD doları Türk lirası kuru 2.20 seviyesini görür mü şeklinde oldu. Evet benim beklentim faiz indirimleri devam ederse ABD dolarının Türk lirası karşısında 2.20 seviyelerini göreceği ve enflasyonunda yılsonunda yüzde 10 seviyelerinde gerçekleşeceği. Ancak, en son açıkladığı Enflasyon Raporu toplantısında Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 7.6 seviyesinde (yüzde 6.6 ve yüzde 8.5 tahmin aralığı bandının) bıraktı. Faiz indirimleri devam ederse bu sene de bu hedef ya değişecektir ya da geçen sene olduğu gibi tutmayacaktır.
 

Yazarın Diğer Yazıları