Şevin EKİNCİ Ekonomist - Sunucu Tüm yazıları

Türkiye'de Konut Balonu Var mı? (2)

Bigpara Haber
Türkiye'de Konut Balonu Var mı? (2)

Şevin Ekinci
Ekinci Economics Consulting


Konut Fiyatları ve Mantık

Geçtiğimiz günlerde sevimsiz bir tecrübe yaşamak zorunda kaldım, benimle beraber Twitter takipçilerim de yaşamak zorunda kaldılar maalesef.

Bayram ilk günü maaile toplanıp kahvaltı sofrasına oturmak üzereyken telefonuma gelen twitter mesajıma baktım. Bir haftalık iş seyahatine çıkmadan önce kafamda tasarlayarak, tezime güvenip ancak düzeltme yapmadan gönderdiğim yazıma baştan aşağı yanlış diyen bir tweet.

Hadi dedim olabilir, herkes katılmak zorunda değil, sonra tekrar temel matematik diye gelen bir tweet daha. Bilgisayarımdan uzakta excel sheet'ime erişemediğim için tweetlerini şunu biliyor musunuz peki bunu biliyor musunuz diye geçiştirmek zorunda kaldım. En nihayetinde biz de bayram sabahı tüm aile için önemliydi.

Tartışma akabinde yazımda mantık açısından hiçbir yanlış olmazken okuyan kişilerin anlaması açısından bir iki yerde yazım düzeltmesi yapmam gerektiğini anladım. Zaten araştırma yazılarında, hatta tez yazarken bile yaptığımız düzeltmelerden gönderecektim siteye.

Bu arada hem ODTÜ'de hem özel eğitim kurumlarında hem TSPAKB'de verdiğim eğitimler akabinde yine eğitimci kimliğim ortaya çıktı ve yeni yazımı hem Konut Balonu Var mı hem de biraz Mantık konusuna ayırmak istedim. Bu konuyla ilgili okuyucularıma da ileride karşılaştıkları yazılarda çok büyük iyilik yapacağımı düşündüğümden yazımı bu şekilde sürdüreceğim.

bigpara.hurriyet.com.tr

Bigpara için benimle konuşulurken Şevin Hanım, biz halk da bizi anlasın istiyoruz, onlara hitap ederek Türkiye çapında ender ekonomi sitesi olma niyetindeyiz denmişti. Benim en hoşuma giden tarafı bu olmuştu konunun. Çünkü televizyona çıkıp da heterokedastisiti diyen kişinin o konuyu çok iyi bildiğini, ancak onu izleyenin anlamadığını çok iyi biliyordum.

En nihayetinde tüm akademik terimleri okumuş hatmetmiş çözmüş sınavlarından geçmiş, dereceler, ödüller almıştık. Ama söylediğimizi halk anlamadığında bu, kendi kendini tatminin ötesine geçemezdi. Halkın bizim hangi terimi bildiğimiz umurunda değildi onun umurunda olan birikimi 5 lirayı nasıl 10 lira yapacağı ve ya değerlendireceğiydi. En nihayetinde doktora gittiğimde hiçbir doktor benimle anlamadığım terimlerde konuşmuyordu, benim anladığım dilde konuşuyordu. Ben bunu çok iyi biliyordum ama hala televizyonda heterokedastisiti diyen nasıl öğrenecek hiç bilmiyorum.

Mantık konusu benim yazımın neresinde devreye girmeliydi? Konut balonu yazımın temel mantığı şu:
 
1) Türkiye'de yıllık konut fiyat artış hızı Kasım 2013'den beri reel anlamda azalmaya başlamıştır (Eski yazımdaki reel anlamda artmamıştır tabirim yanlış, ama yazının tümünü okuyan mantıklı bir kişi zaten bunu demek istediğimi çok iyi anlamıştır. En nihayetinde biz bunun için bir düzeltme gönderecektik).
 
2) Daha önce de vermiş olduğum Grafik 2'de Türkiye'deki tüm konutlar için nominal ve reel konut fiyat artış hızları arasındaki fark mavi ve kırmızı çizgiden açıkça görülmekte idi. Eski grafikte İstanbul ve yeni konut fiyat artış hızları nominal idi, burada da düzeltme yaptık (Grafik 1).
 
Grafik 1: Konut Fiyat Artış Hızları

 
 
 
Grafik 2: Konut Fiyat Artış Hızları
 
 
 
 
Okuyucularım bu düzeltmelere yapılan açıklamaların gayet farkındadır. Bunlara ek olarak, ne kadar istense de, yaratılmak istenen tartışmaya girmem çünkü:

1) Grafikte açıkça yanlış yazım olduğu belli olmasına rağmen anlamadığı için kendimi mantıksız bir tartışmanın içinde hissederim

2) Araştırma yazılarının hatta doktora tezlerinin bile bu tarz düzeltmeleri defalarca yaptığını önemli olanın savunulan tezin kuvveti olduğunu, detaylarda boğulmanın (polemiklere girmenin) yanlış olduğunu bilirim. 
       
Araştırma yazılarını okurken vakitleri yoksa ilk paragrafa ve ya son paragrafa bakarak yazının tezini anlarsınız. Üniversite tezlerini okumak için vaktim az ise sadece önsözüne ve sonuç bölümüne bakarım.
 
Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları