Şevin EKİNCİ Ekonomist - Sunucu Tüm yazıları

Siyasi risk fiyatlandı mı?

Henüz siyasi riskin fiyatlara tamamen yansımadığını düşünen taraftayım. Bugün Dolar/TL kurunda görülen 2.97 seviyesinden 2.984 seviyesine yükselişin arkasında bu akşam açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed)’nın son para politikası toplantı tutanaklarının olduğu anlaşılıyor.

Bigpara Haber

Bu akşam Fed’den faiz artırımını destekleyici yönde açıklamalar barındıran tutanaklar yayımlanması bekleniyor. Hatta sabah saatlerinde Brezilya Reali yüzde 1 değer kaybederken gün içinde Güney Afrika Randı yüzde 1.6 değer kaybetti. Bunların yanında Türk lirasındaki değer kaybı daha minör kaldı.

Ancak kurdaki yükselişler hakkında görüşler farklı gelmeye devam ediyor tabi. Politik belirsizliklerin ve yeni hükümetin de Dolar/TL kurunu etkilediği görüşü var. Ben bu etkinin özellikle AKP Merkez Yürütme Kurulu’nun 22 Mayıs’taki toplantısı sonrası yerleşeceği düşüncesindeyim. Yürütme Kurulu toplantısına Ahmet Davutoğlu aday olmayacağını açıkladı. Yabancı yatırımcı toplantı sonrasında kurulacak yeni hükümette ekonomi takımındaki isimlerin değişip değişmeyeceğine bakacaktır. Esas bu toplantıdan sonradır ki erken seçim, başkanlık sistemi, Cumhurbaşkanı’nın güç alanının daralıp daralmaması gibi konular tartışılmaya başlanacaktır.

Hatırlarsanız, sene başında 20 Ocak’ta TCMB para politikası kurulu toplantısı sonrası, yine bir siyasi risk görülmüş, yabancı algısı bozulmuş ve Dolar/TL kuru aynı gün 3.06 seviyesine ulaşmıştı. Borsa İstanbul 100 endeks ise 73.000’den 69.000 seviyesine gerilemişti. Bugün Borsa İstanbul 100 endeksi 76.700 düzeyinde, Dolar/TL kuru ise hala Fed tutanakları yüzünden olduğu inancımla sadece 2.98’e yükseliyor ve bu seviyeden geri dönüşler oluyor. Dolar/TL kurunda 3 seviyesinin üzeri ecen sene siyasi riskin yüksek olduğu 20 Ağustos’tan 5 Eylül’ e kadar sürdü. Daha sonra 4 Kasım sonuçlarının tek parti iktidarının güya siyasi istikrar sağlayacağı algısı finansal piyasalarda üç-dört ay kadar tansiyonu dindirmeye yaradı.

Henüz fiyatlarda değil ancak 22 Mayıs Kongresi sonrası siyasi risk fiyatlanmaya başlar ise, Fed’in de Haziran’da yapacağı para politikası toplantısı öncesine denk gelmesi sebebiyle,  fiyatlarda ciddi düşüşlere yol açma olasılığı yüksek. Dolar/TL kurunda 2.98 üzeri, siyasi riskin ortaya çıkması durumunda 3.06 seviyesi, Borsa İstanbul 100 endekste ise 73.000-75.000 bant aralığına geri çekilme olasılık dâhilinde görülüyor. Bu riski ABD Merkez Bankası (Fed)’nın bir sonraki para politikası toplantı tarihi olan 15 Haziran’a kadar göz önünde bulundurmakta fayda var.

Yazarın Diğer Yazıları