Şevin EKİNCİ Ekonomist - Sunucu Tüm yazıları

Gelişmekte Olan Ülke Piyasaları Yunanistan’dan Ziyade Fed’e Bağlı

Bazen buradan sizlere yabancı yatırımcılarla yaptığım görüşmeler akabinde onların gözüyle de gelişmekte olan ülke piyasalarını yansıtmaya çalışıyorum. Bu yazı da böyle bir amaçla yazıldı. Yunanistan konusu çok sıcak biliyorum. Hatta BigPara’da yazdığım son yazı yine Yunanistan üzerine idi. Ancak Londra’da yatırımcıların, gelişmekte olan ülke piyasalarında Yunanistan riskinden çok Fed riskinin daha fazla fiyatlanacağını belirtmelerinden sonra bu konudaki fikirlerini buradan paylaşmakta yarar görd

Bigpara Haber

Şüphesiz ki geçen Pazar günü Yunanistan’da yapılan referandum basında rekor sayıda değişik habere sebep oldu ve çoğu belli faraziyelere dayanıyor. Daha da enteresanı, bu kadar çok haber bombardımanına rağmen hala kimse referandum sonucunda elinde ne olduğuna dair bilgi sahibi değil ve bilgi yoksunu durumunda. Yunan borçlular muhakkak borç yapılandırması konusunda ısrarlı olduklarını söylüyor ama zaten Yunanistan’a borç veren kreditörler yeterli fonlamayı sağlayacaklarını duyurdular, borç vadeleri yeterince uzatıldı ve faiz oranları da ultra düşük seviyelerde. Yunanistan’ın IMF ve Avrupa Merkez Bankası’na olan borcunu çevirebilmesi için yapması gereken tek şey ufak bir faiz dışı fazla yaratacak inandırıcı bir planı kreditörlere sunmak idi. Görüştüğüm yabancı yatırımcılara göre Yunanlılar bunu yapacaklarına bir drama yaratmayı tercih ettiler. Londra’da konuştuğum büyük yatırımcılar Yunanistan Başbakanı Tsipras ve eski Yunan Maliye Bakanı Varoufakis’in oynadığı tiyatronun borç yapılandırmasıyla uzaktan yakından alakası olmadığını ve konunun gerçeklerden uzaklaştırıldığını düşünüyorlar.

Bu sebeplerden dolayı üretilen onca Yunanistan senaryolarından ziyade gerçek Fed beklentilerinin gelişmekte olan ülke piyasalarını şekillendireceğini düşünüyorlar. Gerçekten de gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarını izlediğinizde GOÜ varlıklarındaki volatilite ABD doları ve Fed konuları ağır bastığında yükselirken Yunanistan zamanlarında bu volatilite düşüyor. GOÜ varlık fiyatlarındaki volatilite Yunanistan’dan ziyade Fed yüzünden artıyor.

Fed konusunun etkilerini yatırımcılar için daha da zorlaştıran geçmişte buna benzer bir örneğin olmaması. Çok uzun süre düşük faiz ortamında kaldıktan sonra ABD Merkez Bankası (Fed)’nın faizi artırarak normalizasyon sürecine geçtiğinde piyasa tepkisini ölçen tarihsel bir örnek yok. ABD’nin mevcut para politikasını istisnai kılan hem uzun süre rekor düşük seviyede kalan faiz oranı hem de artarda düzenlenen parasal genişleme (QE) programlarıyla üç katına şişen Fed bilançosu.  Bu süreç içerisinde gelişmekte olan ülke piyasalarındaki hareket Fed kararlarına paralel 10-yıllık ABD hazine tahvilleriyle aynı hareket etti. İlk Fed faiz artırımına kadar piyasa hareketlerinin bu şekilde paralel hareket etmesinin devamı bekleniyor. Bu piyasaların içine Türkiye de dâhil. Ancak görüştüğüm yabancı yatırımcılara göre, gelişmekte olan ülke piyasaları her ne kadar Fed’in ilk faiz artırımına kadar en fazla Fed riskine maruz kalan piyasalar olsa da Fed’in ilk faiz aksiyonundan sonra en iyi performans gösterecek olan (outperform) ülke piyasaları da yine gelişmekte olan ülke piyasaları olacak.

 

Yazarın Diğer Yazıları