Şevin EKİNCİ Ekonomist - Sunucu Tüm yazıları

FED tutanakları ne diyor?

Dün akşam Fed tutanaklarına baktığımda, Fed'in 18 Mart’taki para politikası toplantısından sonra yayımladığı metinden çok farkı bir algı vermedi bana. Zira o metinde de değiştirilen projeksiyonlar çok önemli idi. Bu aşağı doğru revize edilen büyüme, enflasyon, istihdam projeksiyonları dün akşam yayımlanan tutanak metninde de yer aldı

Bigpara Haber

Tutanaklardaki önemli detayları burada özetleyecek olursak:

-Makroekonomik göstergeler ABD’de hala olumlu bir görünüm sergiliyor.

-Enflasyon tarafında dikkat ettikleri kişisel tüketim harcamaları her ne kadar geçen yılın son çeyreğinde artış gösterdiyse de bu yılın ilk çeyreğinde azalma görünümü verecek (gerçekten de veri Aralık ayında yüzde 0.77’den Şubat ayında yüzde 0.33’e düştü).  Makro verilerde genelde olumlu tablo yazılırken, sorun olarak tutanaklarda enflasyona sıklıkla değinilmiş.

-Toplantı metninden “sabırlı” ifadesinin kaldırılması kesin bir şekilde Fed’in iki toplantı sonra faiz artıracağı anlamına gelmiyor. Fed’in yaptığı anketlerde önümüzdeki iki toplantı akabinde faiz artırımı yapılmasına yüzde 40 olasılık veriliyor.

-Fed Açık Piyasa Komite(FOMC) üyeleri her ne kadar bu sene enflasyonun azalacağını bekliyor olsa da (yukarıda kişisel tüketim harcamalarındaki artışı verdim) gelecek sene enflasyonda artış bekliyorlar. Üyelerin ikisi dışında hepsi 2015 yılında faiz artırımı bekliyor. Enflasyon ve büyüme rakamları hedeflenen düzeye gelse de Fed faiz oranları kayda değer bir süre boyunca uzun vade için öngörülen seviyenin altında kalacak.

-Yine FOMC üyelerinin Fed faiz oranı beklentileri, ortalamada, uzun vade için yüzde 3.5-4.0 seviyesinden yüzde 3.5-3.75 seviyesine indirildi.

Benim yorumuma gelince, hala düşük olan enflasyon seviyesi Fed'in elini tutuyor. ABD enflasyon için kişisel tüketim harcamalarına bakıyor ve burada birinci çeyrekte daha düşük bir görünüm öngörüyor. Yurt dışındaki görünüm de aynı durumda, büyüme tarafında olumlu enflasyon tarafında düşük seyir devam ediyor.

Tutanaklarda, sabırlı ifadesinin kalkması sonucunda anketlerdeki yüzde 40 olasılıkla iki toplantı sonra faizlerin artacağı beklentisine de yer verildi. Bu durumda önümüzdeki iki toplantı tarihleri olarak Nisan ve Haziran toplantıları var. Yapılan anketlerdeki yüzde 40 olasılık Temmuz 28-29'a toplantısına denk geliyor. Ancak bu durum verilere göre değişecek.

Benim görüşüme göre veriler bu yıl iki defa faiz artışını gösteriyor, birisi 10 baz puan diğer 15 baz puan olacak şekilde. Başlangıç zamanı ya Temmuz 28-29 toplantısı olacak ki bunun olasılığının Eylül 16-17 ile aynı olduğunu düşünüyorum; faiz artırımının başlaması tarihi konusunda Temmuz ve Eylül ayları "şimdilik" gözümde yüzde 50 olasılığa sahip.

Son olarak, dünkü tutanaklar piyasalardaki volatilitenin azalmasına sebep olacak bir söylem vermedi. Ancak veri akışının yoğun olmadığı zamanlarda en azından iki aylık belirliliği bile piyasalar olumlu karşılayacaktır.

 

Yazarın Diğer Yazıları