Seda YALÇINKAYA ÖZER İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Tüm yazıları

Kurun seyir endekste belirleyici olabilir

Endekste sıkışır seyir içerisinde yatay görünümün sürdürdüğünü izliyoruz.

Bigpara Haber

Moody’s’in not indirimi ile 76200 seviyesinden destek alan BİST 100 endeksi bu seviye üzerindeki seyrini koruyor. Global endekslerde geçtiğimiz hafta petrol fiyatının yükselişiyle hız kazanan alımlarda yaşanan yavaşlamanın sürdüğünü izliyoruz. Bu durum global endekslerin bizi desteklemesine engel olurken gelişen ülke endekslerinde ise rüzgarın bizden yana estiğinden bahsetmek güç. Bu hafta kurda 3.1130 seviyesi ile yeni rekora imza attık. Buna karşın dikkat çekilmesi gereken önemli bir nokta kurun yeni zirvesine rağmen endeksin 76200 seviyesindeki inatçı tutunması.

Tahvil faizleri hafta genelinde %9’un altında bir seyir izlese de haftanın son günü 2 yıllık tahvil faizlerinde baskı oluştuğunu söylemek mümkün. Diğer yandan Türkiye CDS’lerinde hafif yukarı bir görünüm mevcut. Aynı zamanda Fitch riskinin hala masada olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu bilgiler ışığında BİST 100 endeksi 76000 seviyesi üzerinde inatçı seyrini korumayı sürdürüyor. BİST 100 endeksi için 78000 seviyesi üzerine yükselmediği sürece 76200 seviyesinden aldığı destekle sınırlı yukarı yönde tepkiler yapma potansiyeli yüksek. Bu noktada, 76200 seviyesi altında oluşabilecek seyirlerde satışların ağırlık kazanabileceğini söylemek mümkün. Bu haftayı 76200 desteği üzerinde kapatma potansiyelimiz yüksek ancak önümüzdeki hafta global piyasalarda önemli gündem maddeleri karşımıza çıkıyor.

Salı günü ABD cephesinde enflasyon verisini karşılayacağız. Aralık ayı Fed toplantısına %67’lik faiz artırım olasılığı bulunuyor. Bu noktada ABD kanadından alacağımız enflasyon gibi Fed’in algısını önemli derece değiştirebilecek veriler piyasada dolar cephesinde hareketlilik yaratabilir. Diğer yandan Çarşamba günü Çin’de açıklanacak ve 3. Çeyreği yansıtacak büyüme verileri küresel piyasaların gündem maddesi olacak.

20 Ekim Perşembe günü hem Avrupa Merkez Bankası hem de içeride TCMB’nin para politikası toplantısında alınacak kararlar izlenecek. Bu noktada, iç dinamikleri göz önünde bulunduran bir Merkez Bankası karşımıza çıkar ve faizlerde herhangi bir değişiklik yapmaz ise kurda aşağı yönlü seyirler endekste ise kura bağlı olarak 78000 seviyesine doğru yükselişler görebiliriz. Buna karşın beklentimiz olan 25 baz puanlık indirimlerine devam etmesi kurun yükselişine sınırlı katkıda bulunması beklenebilir. Şunu da belirtmekte fayda var, Merkez Bankasının sadeleştirme adı altında sürdürdüğü faiz indirimlerinin bu ay da devam edeceği beklentisi fiyatlara yansımış olabilir.

BİST 100 Endeksi Günlük Grafik – Kısa vadeli görünüm

Yazarın Diğer Yazıları