Seda YALÇINKAYA ÖZER İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Tüm yazıları

Endeks ve kuru ağlatan gün

Endeks haftaya yatay bir açılış yapmasına karşın içeri de ve yurt dışında yaşanan olumsuzluklar satışların hızlanmasına neden oldu.

Bigpara Haber

ABD seçimlerine adım adım yaklaştığımız şu günlerde Trump – Clinton belirsizliğinin artması küresel piyasalarda dalgalanmaya neden oluyor. 8 Kasım’a kadar olan süreçte dalgalanmanın devam etmesi mümkün. Bunu çok net bir şekilde Fed toplantısından ve tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasından sonra ki fiyat hareketinde gördük. Bu hafta fırtına öncesi sessizliği yaşıyoruz diyebiliriz.

İçeride Lira’yı güçlü tutacak bir katalizör bulunmuyor. Başkanlık seçimleri, jeopolitik etkenler iç dinamiklerde zayıflama yaratmaya devam ederken bu hafta şiddetini arttırdı. Gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla negatif ayrışmamız sürüyor. Bununla birlikte düşen petrol fiyatları etkisiyle zayıflayan global endeksler de bizi desteklemiyor. Hal böyleyken 72000 - 70000 senaryolarına açık bir duruma geldik.

Kur tarihi zirvelerini yenilemeye devam ediyor. USD/TL’de yukarı yönlü baskıları artıracak etkenlerin sürekliliği kur üzerindeki tansiyonu artırıyor. Kısa vadeli senaryolara bakacak olursak, zayıflayan Lira’nın dolar karşısında birden değer kazanacağı bir ortamda olmadığımız aşikar. Bu noktada, gözlerimiz ABD’de olacak. ABD başkanlık seçimini Trump’ın göğüslemesi piyasada ani tepkilerle birlikte doların değer kaybını destekleyebilir. Clinton ise kötünün iyisi bir senaryo ancak söz konusu durumda kurda 3.18 – 3.20 bandında yeni rekorlar konuşulacak gibi görünüyor.  Endeks ise kur ve tahvil faizlerindeki baskıya duyarlılığını artırmaya devam edecek.

 

Yazarın Diğer Yazıları