Seda YALÇINKAYA ÖZER İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Tüm yazıları

Avrupa’da enflasyon emekliyor

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 18 üyeli Euro Bölgesi'nde 2016 yılı Mart ayında yıllık enflasyon %-0.2 seviyesinden %0’a yükseldi.

Bigpara Haber

Böylelikle yıllık enflasyon, en son 2015 yılı Nisan ayında olduğu seviyeye geri dönmüş oldu. Aylık manşet veri, piyasada oluşan beklentiye paralel %1.2 oranında ve Şubat ayı seviyesinin üzerinde açıklandı. Çekirdek enflasyon ise %1.0 oranında sabit kaldı.

Eurostat’ın raporuna göre, 2016 yılı Mart ayında Euro Bölgesi enflasyonuna Romanya (%-2.4), Kıbrıs (%-2.2) ve Bulgaristan (%-1.9) negatif katkı sağlamış. Enflasyona en çok pozitif katkı sağlayan ülkeler ise Belçika (%1.6), İsveç (%1.2) ve Malta (%1.0) olmuş. AB'de aralık ayında 16 ülkede yıllık negatif enflasyon oranı belirlendi.

Enerji maliyeti arttı

Enerji maliyetinin negatif katkısı enflasyonda baskı yaratmaya devam ediyor. Enerjide Ocak ayında %-5.4, Şubat ayında %-8.1 ve Mart ayında %-8.7 negatif görünüm sürüyor. Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyonu aşağı yönlü etkileyen faktörler arasında ulaşımda kullanılan yakıtlar ve doğal gaz oldu. Petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak enerji kalemlerinin negatif etkisi ileriki dönemde artmaya devam ederse, enflasyondaki olumsuz etkisini daha da artacaktır.

Hizmet sektörünün katkısı büyük

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyonu yukarı yönlü etkileyen faktörler arasında restoran ve kafeler, tatil paketleri ile kiralar yer almakta. Bununla birlikte enflasyon hesaplamasında en büyük ağırlığa sahip kalem hizmete ait olduğundan buradaki yükseliş oldukça önemli. Mart ayı enflasyonunda hizmet sektörü %1.4 oranında pozitif katkı sağlamış. Hizmetler kaleminde Mart ayını içeren 1 yıllık ortalama %1.2 olduğu düşünülürse, hem ortalamanın üzerinde kalması hem de yılın en yüksek katkısını sağlaması Mart ayı enflasyonunu desteklemiş

Euro Üzerinde Etkisi

Enflasyon verileri EUR/USD paritesi üzerinde güçlü bir etki yaratmadı. Bunun en büyük sebebi, beklentilere paralel gelen verinin fiyatlara önceden yansımasıydı. Parite, 1.1440 seviyesine kadar yükseldiği sıralarda Euro’nun gelişen para birimleriyle kıyasladığımız sepet hesaplamasında kritik noktalarda bulunuyordu. Bu hesaplamaya göre, parite güzel bir satış fırsatı verdi. Önümüzdeki günlerde Euro Bölgesinden güçlü bir ekonomiye işaret edecek verilerin açıklanmaması halinde EUR/USD paritesinin kritik desteği olan 1.1050 seviyesine kadar geri çekilme yaşanabilir. Elbette paritenin seyri açısından ABD cephesinde açıklanacak veriler de oldukça önemli olacak. 

Son söz

Mart ayı için açıklanan enflasyon verisinde bir miktar kıpırdanma olsa da, yıllık enflasyon Euro Bölgesi için pozitif bir tablo çizmedi. Euro Bölgesinde açıklanan enflasyon oranı, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası üzerine aldığı radikal tedbirlere karşın enflasyon oranında iyileşme oldukça yavaş. ECB, 10 Mart toplantısında 2016 yılı için enflasyon tahminini %0.1, 2017 için %1.3 ve 2018 için %1.6 olarak revize etmişti.  Euro Bölgesin ekonomisinde yaşanan bozulmanın devam etmesi, ECB politikalarının daha da genişlemeye gitmesini tetikleyebilir.

Yazarın Diğer Yazıları