Murat TUFAN Meksa Yatırım Pazarlama Müdürü ve Stratejisti Tüm yazıları

Dolar neden yükseliyor?

Amerika Merkez Bankasının (FED) faiz artışı sürecinin yavaş olacağı beklentisi Lira’nın da içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimlerini olumlu etkilese de TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre biraz daha az değer kazandığını görüyoruz. Dört temel neden şu sıralar Dolar TL paritesinin yönünde belirleyici oluyor.

Bigpara Haber

FED Üyeleri “Şahinleşmeye “ Başladı

Geçtiğimiz hafta FED’in açıkladığı toplantı tutanaklarında üyeler faiz artışı konusunda fikir ayrılığı içinde yer alıyordu. Kimi üyeler Eylül ayında faiz artışının uygun olabileceğini ifade ederken, bazı üyeler düşük enflasyonunun risk oluşturmaya devam ettiğini söyledi. FED üyeler arasında ayrışmalara dikkat çekilirken, oy hakkına sahip olan önemli üyelerin yavaş yavaş faiz artışının olabileceğine yönelik ifadeler kullanmaya başladı. Bu üyelerin başında Dudley, Williams ve Stanley Fischer geliyor. Özellikle dün FED başkan yardımcısı Fisher’in faiz artışı için zemin oluştuğuna yönelik açıklamaları etkili oldu. FED üyeleri yavaş yavaş faiz artışı olabileceğine yönelik piyasaları yönlendirirken gözler Cuma günü FED başkanı Yellen’da olacak. Yellen’nın da diğer üyelere benzer şekilde konuşması halinde doların değer kazanımlarına devam ettiğini görebiliriz. Bu da TL’nin değer kaybetmesinde etkili olabilir.

Kredi Derecelendirme Kuruluşları Ön Plana Çıktı

FED üyelerinin mesajlarının yanı sıra kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları ve not değerlendirmeleri etkili oluyor. Moodys’ Türkiye’nin kredi notunda değişiklik yapmasa da inceleme sürecinin devam edeceğine yönelik mesajlar verilmesi piyasalar tarafından fiyatlanmaya neden oluyor. Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyede bıraksa da not görünümünü negatife düşürdü. Not görünümünün negatife düşürülmesinin nedeni olarak artan politik riske dikkat çekildi. Moodys Türkiye’nin büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmesi ve önümüzdeki süreçte risklerin devam edebileceğine yönelik açıklamaları etkili oluyor. Önümüzdeki süreçte kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları önemli takip edilecek. Fitch bu yıl içinde başka bir değerlendirme yapmayacak. Moodys 2 Aralık günü, S&P ise 4 Kasım günü not değerlendirmesi gerçekleştirecek.

TCMB’nin Faiz İndirimleri Etkili Oluyor

Kredi derecelendirme kuruşlarıyla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB)  faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisi etkili oluyor. TCMB, sadeleştirme politikası adı altında koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniliyor. Ancak, piyasa bu adımların 25 baz puan ile ılımlı olmasını bekliyor. TCMB’nin faiz indirimlerinde hızlı bir adım atacağı beklentisi TL varlıklarını olumsuz etkiliyor. Bu bağlamda TCMB’nin faiz indirimlerinin yanı sıra toplantı metninde vereceği mesajlar takip edilecektir.

Makroekonomik Verilerde Bozulma Fiyatlanıyor

Yurtiçinden açıklanan verilere baktığımızda bir miktar bozulma yaşandığını görüyoruz. Enflasyon oranı gıda fiyatlarının etkisiyle sert bir yükseliş yaşayarak % 8,79 seviyesine yükseldi. Enflasyon oranında yaşanan yükseliş merkez bankasının sınırlı adım atmasına neden olabilir. Aynı zamanda sanayi üretiminde yaşanan yavaşlama ve turizm gelirlerinin azalması sonrası yükselen cari açık piyasalar tarafından fiyatlanan veriler olduğunu görüyoruz. Piyasalar açıklanan temel makro verilerini fiyatlamayı sürdürebilir.

Teknik Fiyatlamalar Yükselişe İşaret Ediyor

Teknik görünüme baktığımızda Dolar TL paritesinin yükselen trendin desteği olan 2,90 civarlarını test etmesi sonrası yükselişlerini hızlandırdı. Bu yüzden bu bölgeden gelen alımların normal olduğunu ifade edebiliriz.  Öte yandan kısa vadede oluşan 3,10 seviyesinden başlayan düşen kanalın(Sarı Bölge) direnci olan 2,9510 seviyesi önemini koruyor. Bu seviyenin aşılması halinde yükselişler hız kazanrak 2,9630-2,9710 seviyelerine doğru devam edebilir..  Doların yeniden küresel olarak değer kazandığı bu dönemde 2.9240 – 2.9130 destek seviyeleri ön plana çıkabilir. Bu seviyenin üzerinde yükseliş isteği sürebilir.2,9100 desteğinin kırılması halinde geri çekilmelerde 2,8920 – 2,8740 destek bölgesi takip edilebilir. 2,8740 seviyesi yeniden alım bölgesi olarak takip edilebilir.

Yazarın Diğer Yazıları