Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Volkan Kuğucuk

Piyasalar son günlerde erken seçim ve AB uyum yasalarına ilişkin tartışmalarla birlikte belirsizliğini devam ettirmektedir.

Bigpara Haber
Piyasalar son günlerde erken seçim ve AB uyum yasalarına ilişkin tartışmalarla birlikte belirsizliğini devam ettirmektedir. Bu durum karşısında ortaya pek çok senaryo konmaktadır. Erken seçimle birlikte ortaya çıkabilecek yeni hükümet modeli tartışıla dursun piyasaların önündeki en önemli süreç AB uyum yasalarından geçmektedir.

Bu koşullar altında olumlu bir senaryonun ortaya çıkması durumunda endekste teknik açıdan oluşabilecek değişimleri analiz ettiğimizde;

Teknik açıdan bakıldığında endeks kısa vadeli olarakTL bazında8.500, USD bazında ise 0.51 cent seviyesini ana destek olarak kullanmaktadır. 09/07/2002 tarihinde yeniden denenen 8.500 desteğinden oluşan tepki alımları sonrası endeks 16/04/2002 tarihinden başlayan alçalan trend direnci olan 10.880 seviyesine kadar bir çıkış gerçekleştirdi. Bu durumda kısa vadeli olarak bakıldığında 10.800 seviyesinin üzerine çıkılmadığı taktirde endeksteki satış baskısının devam edebileceğini düşünebiliriz. AB uyum yasalarında somut adımların atılması sonrasında endeks üzerinde bir takım iyimser gelişmeler yaşanacaktır. Bu sonuçla birlikte endeks yukarı yönlü bir hareket eğilimi içersine girecektir. Bu durumda endeksteki ilk hedef bölgesi 10.450 (kanal formasyon direnci) direnci olacaktır. Belirtilen direncin geçilmesi durumunda up trendin (işlem hacminin yükselişi teyit etmesi önemli) ilk adımda 10.700 – 10.800 direnç bandına kadar sürmesi beklenebilir. Belirtilen bu seviye USD bazında 0.69 – 0.70 cent seviyelerine denk gelmektedir. Grafiktede görüldüğü üzere orta vadeli alçalan trend kanalı içersinde hareket etmekteyiz. Yukarı hareketin bandın dışına taşması durumunda 200 günlük hareketli ortalama direnci olan 11.200 seviyesi ilk hedef 11.800 ikinci hedef bölge olacaktır.

Yukarıda belirtilen olumlu senaryonun aksine AB uyum yasalarında somut adımların atılmaması halinde endekse bir miktar satış baskısı gelebilir. Ancak endeksteki düşüş hareketini göz önüne aldığımızda satış baskısının çokta etkili olmasını beklememekteyiz. Bu koşullar altında aşağı kanal formasyonu içersindeki dalgalanma dikkate alındığında22 günlük hareketli ortalama olan 9.526 seviyesi destek olarak çalışacaktır. Belirtilen desteğin kırılması durumunda satış baskısı devam edecektir. Bu duruma göre kanal içersindeki aşağı yönlü harekette8.500 destek seviyelerinin (üçlü dip formasyonunadikkat edilmesi gerekmektedir.) tekrar test edilmesi beklenmelidir. USD bazında ise belirtilen bölge 0.51 cent seviyelerine denk gelmektedir.Bu şartlar altında son zamanlarda sıkça sorulan soru 8.500 destek seviyesinin aktif rol alıp almayacağıdır. (Endekste taşıyıcı destek niteliğinde olan 1.200 günlük hareketli ortalama 8.449 seviyesini teyit etmektedir. Bu desteğin gözardı edilmemesi yatırımcı açısından önemlidir.) Genel anlamda gerek global açıdan gerekse yurtiçi gelişmeler açısından çok olumsuz gelişmeler ortaya çıkmadığı sürece destek bölgesi görevini yerine getirecektir. Ancak olumsuzluk rüzgarlarının çok şiddetli esmesi halinde 8.500 destek bölgesi kırılabileceği gibi endekste kanal formasyon hedefi olan 7.793 seviyesi hedef bölge olacaktır. Düşüş hareketinin 7.793 kanal desteğinin altına inmesi satışları hızlandırabileceği gibi düşüş trendine yeni bir boyut kazandıracaktır.

Yukarıdaki görünümlere ek olarak A.B.D’de yaşanan şirket skandalları sonucu muhasebe kayıtlarına güven sorununun ortaya çıkmasının yanında, yeni şirket iflaslarının yaşanması ABD borsalarıyla birlikte, Avrupa ve diğer önemli yurtdışı piyasaları olumsuz etkilemeye devam edecektir. Ayrıca Irak sorunu ile ilgili olarak ABD’nin harekatta kararlı bir tutum sergilemesi piyasaların önündeki diğer bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır.


Volkan KUĞUCUK

Yazarın Diğer Yazıları