Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Tepki yükselişine oynamak mantıklı mı ?

Piyasada kriz zamanları olan 94 - 98 yıllarına bakıldığında sert dalgalı hareketlenmelerin bu gibi ortamlarda oluşmasının olağan olduğu görülüyor.

Bigpara Haber



Piyasada 3 Kasım tarihinden sonra oluşan hareket incelendiğinde, endeks bir düşüş trendi içerisinde hareket ediyor. Piyasada yaşanan bu düşüş trendinin en etkili dalgası olan üçüncü dalga 14 Kasım tarihinde 13 636 seviyesinde başladığı sert geri çekilme hareketini, 7 109 desteğinde tamamladı. Üçüncü dalganın 7 109 desteğinde tamamlanmasının ardından İMKB’de beklentilerimiz doğrultusunda tepki alımları etkili oldu. Etkili olan bu tepki alımları, tüm üç düşüş hareketinin yüzde 68’inden daha fazlasını geri alarak hareketini 11 Ocak tarihinde 11 663 seviyesinde tamamladı.

Piyasada 11 663 seviyesinden itibaren ise düşüş trendinin son dalgası olan beşinci dalga yaşanıyor. Yaşanan geri çekilme hareketinde hedef noktasını bulmak için MOB göstergesini kullandığımızda endeksin 6 800 seviyesinde destek noktası bulunuyordu. Bu göstergenin hedef noktası olan 6 800 seviyesi üzerinde tepki hareketi gerçekleştiren İMKB’de oluşan işlem hacminin yükseliş eğiliminde bulunması olumlu olarak olarak yorumlanıyor.

İMKB’nin 3 Kasım tarihinde 14 933 seviyesinde başladığı düşüş trendinin şu aşamada son dalgası yaşanıyor. Şu aşamada piyasada yaşanan düşüş trendinin tamamlandığı yönünde teknik bir data bulunmuyor.

9 000 – 9 200 seviyeleri arasında yatay direnç noktası bulunan piyasada, 6 800 destek noktası üzerinde yaşanan yukarı hareketin bu direnç noktasını test etmesi muhtemel. Bu direnç noktalarına doğru yaşanması beklenen yukarı hareket kısa vadeli al-sat hareketleri ile değerlendirilebilir.

Ancak şunu belirtmekte fayda var ki Endeks şu aşamada düşüş trendi altındaki seyrini sürdürüyor. Bu düşüş trendinin son zamanlarda oldukça sert bir şekilde gerçekleşmesi ise fiyatların direnç noktalarına uzaklaşmasını beraberinde getirdi.

1994 ve 1998 yıllarına baktığımızda ise İMKB`de sert dalgalı hareketlenmeler bu gibi kriz ortamlarında olağan unsurlar. Bu nedenle piyasada taşıma amaçlı pozisyonlar için henüz erken olduğu düşünülüyor. Piyasada yaşanan bu dalgalı hareketlenmede daha üst noktalarda alım fırsatı oluşacaktır. Ancak bu noktada önemli olan yatırım yapılacak olan piyasada, riskin minimuma indirilmesidir. Düşüş trendi altında hareket eden ve geri çekilme riskini sürdüren bir piyasada taşıma amaçlı pozisyon almak risk unsurunu içermektedir. (tradecnet.com)(Saat:17.15)

Yazarın Diğer Yazıları