Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Tepki hareketinin desteği 8 bin 250`de

Oldukça dalgalı bir haftayı geride bıraktık. Endeks hafta içerisinde 10 170-6 797 seviyeleri arasında hareket ederken haftayı 8 345 puandan tamamladı.

Bigpara Haber



Oldukça dalgalı bir haftayı geride bıraktık. Endeks bu hafta içerisinde 10 170 – 6 797 seviyeleri arasında hareket ederken haftayı 8 345 puandan tamamladı. 3 373 puanlık geniş bir marj içerisinde dalgalanan endekste, 1 825 puanlık değer kaybı yaşandı. Bu hafta oluşan dalgalı hareketlenmede dikkat çeken en önemli etken ise işlem hacmi. İşlem hacmi bu hafta içerisinde 561 milyon 144 bin 924 lot olarak tarihin en yüksek düzeyinde gerçekleşti. İşlem hacminin oldukça yüksek seviyede oluşması ise piyasada yaşanan dalgalı hareketlenmeye bağlanıyor.

İMKB’de 19 Şubat tarihinde 10 170 seviyesinde başlayan ve 22 Şubat tarihinde 6 797 seviyesinde tamamlanan sert bir düşüş hareketinin ardından tepki alımları etkili oluyor. Piyasada yaşanan bu tepki alımlarının işlem hacminin desteği ile gerçekleşmesi olumlu olarak yorumlanırken, kısa vadeli göstergeler ise alım sinyalleri veriyor. Piyasada 6 797 seviyesinde başlayan tepki hareketinin destek noktası 8 250 seviyesinde bulunarak, endeksin destek noktasını oluşturuyor. Piyasanın bu destek noktası üzerinde tutunması durumunda tepki alımlarını devam ettirmesi bekleniyor.

Kısa vadeli olarak direnç noktalarına uzaklaşan endeksin tepki alımlarını 9 000 – 9 100 seviyesinde bulunan yatay direnç noktasına kadar devam ettirmesi muhtemel. Bu nedenle 8 250 destek noktası stop loss seviyesi olmak üzere kısa vadeli al-sat hareketlerinin devam ettirilmesi uygun.

Endekste yaşanan tepki alımlarının şu aşamada 9 000 – 9 100 seviyesinde bulunan direnç noktasını yukarı kırması beklenmiyor. Direnç noktasına yaklaşıldıkça piyasanın taşıdığı riskin artacağı düşünülüyor. Bu nedenle bu seviyeye yaklaşıldıkça endekste izleyici statüsünde kalınması öneriliyor.

Dolar bazında bakıldığında ise 21 Ekim 1988 tarihinde başlayan ve endeksin en uzun vadeli ana trend desteği, devalüasyonda oluşan yüksek kur nedeni ile aşağı kırıldı. Bu trendin aşağı kırılması kısa vadeli olumsuz bir görünüm oluşmasına neden oluyor. Yapılan devalüasyon ile kırılan bu trendin direnç noktası 0.10 seviyesinden geçerek endeks için direnç teşkil ediyor.

Elliott dalga teorisine göre piyasa düşüş trendinin son dalgası olan beşinci dalga içerisinde bulunuyor. Bu düşüş trendinin ilk hedef noktası olan 6 800 desteğine ulaşıldı. Bu destek noktası üzerinde gerçekleşen tepki alımları ise şu aşamada düşüş trendini tamamlayacak boyutta oluşmuyor. Piyasanın bu düşüş trendini tamamlaması durumunda yeni bir yükseliş trendinin oluşması bekleniyor. Ancak bugün için piyasanın 5 076 destek noktasına kadar düşüş hareketini devam ettirme riski sürüyor.

Ayrıca yapmış olduğumuz zaman analizleri ise İMKB`nin 26 Şubat tarihinde kısa vadeli bir trend değişimi içerisine gireceğini gösteriyor.(tradecnet.com)(Saat:18.50)

Yazarın Diğer Yazıları