Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Tepki alımları, yükseliş trendine dönüşecek mi ?

6 797 seviyesinde başlayan tepki alımları devam ediyor. İMKB`de yaşanan bu alımlar bir yükseliş trendine dönüşecek mi ? Endeksin hedefi ?

Bigpara Haber



Endeksin 3 Kasım 2000 tarihinden itibaren izlediği teknik formasyonu incelendiğinde İMKB’nin bir düşüş trendi altında hareket ettiği görülüyor. Elliott Dalga Teorisi kapsamında incelenen satış baskısının ilk dalgası 12 667 seviyesinde başladığı düşüş trendini, 22 Şubat tarihinde 6 797 seviyesine kadar sürdürdü. Endekste 6 797 seviyesinde gerçekleşen kısa vadeli taban hareketinin ardından ise tepki alımları etkili oluyor. Bu alım hareketi tepki boyutunda mı ? Yoksa İMKB yeni bir yükseliş trendi içerisine mi giriyor ?

Endeks Yeni Bir Yükseliş Trendine mi Başlıyor ?

İMKB’nin teknik formasyonu incelendiğinde 22 Ocak tarihinde 11 480 seviyesinde başlayan bir düşüş trendi oluştuğu görülüyor. Bu düşüş trendinin direnç noktası, 9 400 – 9 500 bandından geçerek endeks için direnç noktasını teşkil ediyor. Endeksin bir yükseliş trendi içerisine girmesi için bu direnç noktası işlem hacminin desteği ile yukarı kırılmalı. Bu direnç noktasının yukarı kırılması durumunda endeksin yükseliş potansiyeli kazanarak önce 10 490 ardından ise 12 106 seviyelerine kadar yükseliş eğilimini sürdürecektir.

8 100 ve 7 800 seviyelerinde önemli destekleri bulunan endeksin, 7 800 seviyesi stop loss noktası olarak yaşanan geri çekilme hareketi orta vadeli alım yönünde değerlendirilmeli. Piyasanın 9 400 – 9 500 direnç bandını yukarı kırması durumunda, endeks beş dalgalık düşüş trendini tamamlayacaktır.

Bu direnç noktasının kırılması ile İMKB’de 23 Şubat tarihinde 7 738 seviyesinde birinci dalga oluşmuş olacak. Yine bu projeksiyon dahilinde 15 Mart tarihinde oluşan 7 929 seviyesi ise ikinci dalgayı oluşturacaktır. Böyle bir olasılık dahilinde ise endeks yükseliş trendinin üçüncü dalgasını gerçekleştirmek üzere yukarı harekete yönelmiş olacaktır. Yükseliş trendinin en önemli dalgası olan üçüncü dalganın gerçekleşme olasılığına karşılık olarak 7 800 destek noktası stop loss seviyesi olmak üzere seans içi kar satışları alt kademelerden alım fırsatı olarak yorumlanmalı.

Haftayı 8 763 puandan tamamlayan İMKB’de yaklaşık 3 343 puanlık bir yükseliş potansiyelinin olduğu görülüyor. Bu yükseliş potansiyeline karşılık olarak alınmış olunan risk ise sadece 963 puan olduğuna dikkat edilmeli.

Geleceğe ilişkin yukarıda çizmiş olduğumuz projeksiyon Elliott dalga Teorisi kapsamında hazırlanmıştır. Bu teoriye göre 7 800 destek noktasının aşağı kırılması, alınan pozisyonların kapatılmasını gerektirir ve formasyonun bozulmasına işaret eder. Bu nedenle 7 800 destek noktası üzerinde pozisyon alınması ve 9 400 – 9 500 bandının kırılması ile pozisyonların arttırılması teknik olarak uygun görülüyor.(tradecnet.com)(Saat:16.45)

Yazarın Diğer Yazıları