Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Faiz silahını kullanacağız

Merkez Bankası Başkanı, dövizdeki aşırı dalgalanmayı faizi kullanarak engelleyeceklerini söyledi

Bigpara Haber
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası dalgalı kur rejiminin gerektirdiği bir biçimde döviz piyasalarına sınırlı müdahalede bulunacak" dedi.

Serdengeçti, ancak döviz kurunda aşırı dalgalanma durumunda bu dalgalanmaları azaltmaya yönelik hareket edeceklerini bildirdi.

Merkez Bankası`nın 69. hissedarlar olağan toplantısı Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti başkanlığında başladı. Toplantının açılışında Atatürk için bir dakikalık saygı duruşunun ardından Sergengeçti bir açılış konuşması yaptı.

Konuşmasında, ekonominin içinde bulunduğu mevcut duruma ilişkin ekonomi literatürünün işaret ettiği konulardan birisinin krizlerden hemen sonra döviz kuruna istikrar kazandırmak için sıkı para politikasının kullanımına ilişkin kısıtlamalar olduğunu belirten Serdengeçti, kriz sonrasında sıkı para politikası her ne kadar dövizdeki aşırı dalgalanmaları azaltsa da bu uygulama sonrasında faizlerin yükselmesinin de ülkede gerek kamu iç borç stokunu gerekse reel kesimi olumsuz etkilemesinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Öte yandan, orta dönemde krizin hemen ardından karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi ve Merkez Bankası Kanunu`ndaki değişikliklerin uygulamaya konulmasıyla birlikte kısa vadeli faizlerin para politikasında aktif bir araç olarak kullanılmasına uygun bir ortam yaratılmış olacağını belirten Serdengeçti, kamu sektörünün mali piyasalar üzerindeki baskısının azaltılması ve bankacılık sektörünün güçlendirilmesinin para politikasının daha etkin kullanımına imkan vereceğini ve enflasyonun doğrudan hedeflennesine yönelik para politikası uygulamasına temel oluşturacağını kaydetti.

Fiyat istikrarınayönelik strateji
Serdengeçti şöyle devam etti: "Ancak, önümüzdeki dönemde enflasyon hedeflemesi ile ilgili olarak fiyat endeksinin seçimi, para politikası araçlarının nihai olarak fiyatları nasıl etkilediği ve ekonomide fiyatlar üzerinde baskıların nasıl ortaya çıktığını gösteren bir aktarım mekanizmasının belirlenmesi, hedefleme aralığının ve süresinin belirlenmesi gibi teknik konular üzerinde çalışmalar sürdürülecektir.

Kısaca belirtmek gerekirse Merkez Bankası ortaya çıkan mali krizden sonra kısa vadede finansal istikrarı gözeten bir politikadan gerekli koşulların oluşmasıyla birlikte fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik politika stratejisi uygulamasına yönelecektir."

Serdengeçti, Kasım ve Şubat aylarındaki gelişmelerin ekonominin orta ve uzun vadede istikrar hedefine ulaşmasının temel köşe taşlarından birisi olan yapısal reformların özellikle de finans sektörünü ilgilendiren yapısal reformlar döneminin geçmişe göre daha fazla hissedilmesini sağladığını kaydetti.

Serdengeçti, bu noktada bir ekonomide sağlıklı bir biçimde işleyen mali piyasaların önemli pozitif dışsallıklara sahip bir kamu malı olduğunu hatırlatmada fayda gördüğünü de belirterek, kamu bankalarının sistemdeki yükünün azaltılmasının gerek borçlanma maliyetlerinin düşürülmesine gerekse Merkez Bankası`nın para politikası uygulamasındaki esnekliğinin artmasına daha fazla imkan tanıyacağını bildirdi.

Merkez Bankası`nın para politikası araçları
Serdengeçti, yine orta ve uzun dönemde uygulanacak olan enflasyon hedeflemesi rejiminin başarısı için gerekli koşullardan birisinin mali sektörün sağlıklı bir biçimde işlemesi ve buna bağlı olarak Merkez Bankası`nın para politikası araçlarını daha serbestçe kullanma imkanına sahip olması olduğunu belirterek, "Bu saydığım noktalar içinde bulunduğumuz dönemde mali sektörün yeniden yapılandırılması gerçeğinin arkasındaki önemli faktörlerden sadece ilk akla gelenlerdir" dedi.

Dövize sınırlı müdahale
Mali piyasalarda yapılan düzenlemeler ile artan etkinliğin para politikasının fiyat istikrarı hedefine yönelmesine daha fazla olanak vereceğini de belirten Serdengeçti, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktada orta ve uzun dönemde amacımız, enflasyonun doğrudan hedeflenmesi politikasına geçiş olarak açıkça belirttiğimiz bu dönemde uygulanacak para politikasına ilişkin birtakım bilgiler sunmak isterim.

Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası dalgalı kur rejiminin gerektirdiği bir biçimde döviz piyasalarına sınırlı müdahalede bulunacak, ancak döviz kurunda aşırı dalgalanmalar durumunda bu dalgalanmaları azaltmaya yönelik hareket edecektir. Bu dönemde parasal büyüklüklerin kontrol edilmesi yoluyla eflasyonla mücadele süreci desteklenecek buna ek olarak finansal istikrarın sağlanması para politikası uygulamasında önemli bir unsur olacaktır.

Uygulama dahilinde Merkez Bankası`nın iki temel bilanço büyüklüğü, net uluslararası rezervler ve net iç varlıklar hedef olarak izlenmeye devam edilecektir.

Bu hedefler finansal sistemde istikrarın sağlanması hedefi de gözönünde bulundurularak belirlenecektir. Merkez Bankası`nın para tabanı talebindeki artışlar gözönünde bulundurularak para yaratması, net iç varlıklar için belirlenecek olan gösterge değerler doğrultusunda sağlanacaktır."

Serdengeçti, öte yandan, finansal sistemde meydana gelecek beklenmedik olumsuz gelişmeler halinde ise Merkez Bankası`nın net iç varlıkların gösterge değerlere göre farklılık göstermesine izin vereceğini bildirdi.

Ayrıca, yeni uygulama ile döviz kurundaki hareketlerin enflasyonla mücadele sürecini olumsuz etkilemesi durumunda da Merkez Bankası`nın net iç varlıkları azaltma yoluyla kısa vadeli faizleri etkin bir para politikası aracı olarak kullanabileceğini bildirdi.

Orta vadede Türkiye ekonomisi
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Türkiye`nin son zamanlarda geçirdiği olağandışı günlerin Türk ekonomisinin, orta vadede hak ettiği yere gelmesini ve Avrupa`nın bir parçası olmasının önünde engel teşkil etmemesi gerektiğini kaydetti.

Serdengeçti, Merkez Bankası Kanunu`nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı konusundaki görüşlerini de dile getirdi.

Tasarının Merkez Bankası Kanunu`nun uygulamaya konulduğu tarihten bu yana geçen 31 yılda meydana gelen ekonomik gelişmelerin yarattığı gereksinimler gözönünde bulundurularak ve AB normlarına uygun merkez bankacılığının gerektirdiği unsurlar gözetilerek şekillendirildiğini söyledi.

Değişiklik tasarısı ile fiyat istikrarının Merkez Bankası`nın temel amacı olarak belirlendiğini ifade eden Serdengeçti, bu doğrultuda tasarı ile Merkez Bankası`nın ülkede para politikasının belirlenmesi ve uygulanması konularında tek yetkili ve sorumlu tayin edildiğini, bankanın uygulayacağı para politikasını ve araçlarını bağımsız bir biçimde belirlemesine ve kullanmasına imkan tanıdığını söyledi.

Merkez Bankası tasarısı
Tasarının Genel Kurul`da, komisyonda benimsendiği şekilde kabul edilmesi halinde, Merkez Bankası Başkanı, Başkan Yardımcılarının, Banka Meclisi üyeleri arasından seçilecek bir üye ve başkanın önerisi üzerine müşterek kararla belirlenecek bir üyeden oluşan Para Politikası Kurulu oluşturulacağını hatırlatan Serdengeçti, bu kurulun hükümet ile Merkez Bankası`nın beraber belirleyeceği hedef ve düzenlemelerin saptanmasında önemli rol oynayacağını kaydetti.

Serdengeçti, "Bununla birlikte Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak amacı ile çelişmemek koşulu ile hükümetlerin büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecektir" dedi.

Değişiklik tasarısı ile para politikasının uygulamasında şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi kavramların ön plana çıktığını da anlatan Serdengeçti, tasarı ile belirlenen enflasyon hedeflerine ulaşılamaması ve ulaşılamama olasılığının ortaya çıkması durumunda, hükümetin ve kamuoyunun nedenleri hakkında bilgilendirilmesi prensibinin kabul edildiğini söyledi.

Serdengeçti, şöyle devam etti: "Yeni dönemde temel hedefini gerçekleştirmede etkinliğinin artırılması amacı doğrultusunda ve finansal sistemde istikrarı sağlama görev ve yetkisi çerçevesinde Merkez Bankası, mali sistemin alt yapısını güçlendirmesi ve sistemdeki risklerin belirlenmesi amacıyla çalışmalar yapma ve gerekli tedbirleri alma ile yetkili kılınmıştır.

Kamu bankalarının mali sistem üzerindeki yükünün giderilmesi ve bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasının yanı sıra kamu kesimi finansman ihtiyacının azaltılması ve yeniden yapılandırılmasını sağlayacak düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, ekonomide etkinliğin artmasını ve fiyat istikrarının sağlanmasını da beraberinde getirecektir."

Türk ekonomisinin hak ettiği yer
Serdengeçti, konuşmasında, Türkiye`nin son zamanlarda geçirdiği olağandışı günlerin, Türk ekonomisinin orta vadade hakettiği yere gelmesinin ve Avrupa`nın bir parçası olmasının önünde de engel teşkil etmemesi gerektiğini kaydetti.

Serdengeçti, "Bilakis içinde bulunulan günler, Türkiye`nin hedeflerine ulaşmakta attığı adımların daha da sağlamlaştırılmasına zemin hazırlamalıdır" dedi.

"Bu dönem enflasyonla mücadele ve ekonominin büyüme potansiyelinin artırılması yolunda, gerekli yapısal önlemlerin alındığı ve bilgi çağının gerektirdiği donanımlara sahip olmak için kararlı adımların atıldığı bir dönem olmalıdır" diyen Serdengeçti, Türkiye`nin yakın bir gelecekte, ekonomik ve sosyal yönden hakettiği seviyelere ulaşmasını, toplumsal uzlaşma ile bugün alınacak ekonomik kararlara ve atılacak tutarlı adımlara bağlı olacağını da sözlerine ekledi.

Yazarın Diğer Yazıları