Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Elliott`a göre endeksin seyri

Elliott Dalga Teorisine göre endeksin teknik formasyonu. Düşüş hareketinin hedef noktaları ? İMKB hangi dalgada hareket ediyor ? Bu dalganın anlamı ?

Bigpara Haber



İMKB’de 3 Kasım tarihinde 14 933 seviyesinde başlayan satış baskısı devam ediyor. Bu satış baskısı izlendiğinde endeksin beş dalgalık düşüş trendi içerisinde hareket ettiği görülüyor. Elliott Dalga Teorisi kapsamında incelenen satış baskısının ilk dalgası 12 667 seviyesinde tamamlandı. Birinci dalganın 12 667 seviyesinde tamamlanmasının ardından yaşanan ikinci dalga ise 14 Kasım tarihinde 13 613 direnç noktasına kadar etkili oldu.

Endekste ikinci dalganın tamamlanması ise düşüş trendinin en etkili dalgası olan üçüncü dalgayı başlattı. 13 613 seviyesinde başlayan ve düşüş trendinin en etkili dalgası olan üçüncü dalga kısa süren ve sert bir şekilde oluşan hareket ile 4 Aralık tarihinde 7 109 destek noktasına kadar ulaştı. Üçüncü dalga kapsamında yaşanan sert düşüş hareketinin ardından ise piyasada beklentilerimiz doğrultusunda dördüncü dalga yaşandı. Tepki alımları şeklinde gerçekleşen dördüncü dalga hareketi, tüm üç düşüş hareketinin yüzde 61.8’inden daha fazlasını geri alarak etkisini 11 663 seviyesine kadar sürdürdü.

11 Ocak tarihinde 11 663 seviyesinde tepki alımlarını tamamlayan ve 12 667 direnç noktasına ulaşamayarak yeni bir yükseliş trendi içerisine giremeyen piyasada, beşinci dalganın ilk sinyalleri alındı. 11 663 seviyesinde başlayan ve düşüş trendinin son dalgası içerisinde bulunan İMKB’de 7 109 seviyesinde tamamlanan üçüncü dalga hareketi ile çift taban formasyonu gerçekleşmiş oldu.

Bu noktada piyasanın düşüş trendini tamamladığını şu aşamada söylemek teknik olarak zor görünüyor. Piyasanın 7 800 seviyesinde ara destek noktası buluyor. Bu destek noktası kısa vadeli alçalan bir kanal içerisinde hareket eden endeksin kanal desteğini oluşturuyor. 7 800 desteğinin aşağı kırması satış hareketinin hız kazanmasına neden olacaktır.

Düşüş trendi kapsamında 6 000 - 5 700 destek noktalarına doğru düşüş hareketinin devam etme riski şu aşamada sürüyor. Bu nedenle piyasa 7 800 destek noktasının yakından izlenmesi gerektiği düşünülüyor. Kısa vadeli pozisyonlar için 7 800 destek noktası stop loss seviyesi olarak alınmalıdır.

Endeksin 7 800 destek noktası üzerinde tepki hareket gerçekleştirmesi durumunda piyasa 9 100 direnç noktasına doğru yukarı bir potansiyele kavuşacaktır. Kısa vadeli al-sat amaçlı pozisyonlar için 7 800 destek noktası izlenerek bu seviye üzerinde pozisyon alınabilir.

3 Kasım tarihinde itibaren yaşanan düşüş trendinin tamamlanması için 9 100 seviyesi işlem hacminin desteği ile yukarı kırılmalı. İMKB`de orta vadeli pozisyon almak için 9 100 direnç noktası işlem hacminin desteği ile yukarı kırılmalı. Bu direnç noktasının yukarı kırılması alınacak olan riski sınırlayacağı gibi endeksin ilerleyen günlerde yükseliş potansiyeli kazanmasına da neden olacaktır.(tradecnet.com)(Saat:16.30)

Yazarın Diğer Yazıları