Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yön batıdan doğuya

Bigpara Haber

Bugün €/$ grafiğini inceleyerek güne başlayalım. Zira bu paritedeki hareketler direk $/TL paritesini de etkilemektedir. Ancak ana etken döviz sepetidir. Kısacası TL’nin döviz sepetine göre hareketi müdahalelerde baz alınmaktadır.

€/$ paritesi 4 iş günüdür 1.37-1.39 bandında önemli dalgalanmalar göstermektedir. Ancak yukarı sinyalleri henüz bitmiş değildir. 1.3680 seviyesi önemli direnç bölgesini oluşturuyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vadeli göstergelerde uyumsuzluk olduğu görülmektedir. Dün 1.8312’den 1.8693 seviyesine çıkması oldukça ilginç.

Önemli konu €/$ paritesinden kaynaklanan bir hareket değildir. Zira Avro yurt dışında yaklaşık 4 gündür aynı seviyelerde dalgalanmaktadır. Doların TL’ye karşı ekstra prim yapmasının eurobond ihracıyla ilgisi olabilir. TL’den $’a dönüş eurobond almak için gelmiş olabilir. Zira Türkiye riskini artırmak istemeyenler mevcut pozisyonlarını buna uyarlamak durumunda kalmış olabilirler.

Dolayısıyla Türk eurobond ihalesine $ hazırlamaya yönelik bir operasyon olabilir. Bu arada Türkiye’nin 10 yıllık eurobond ihracına talebin çok iyi gittiği haberleri geliyor. İhale sonucu böyle bir ortamda Türkiye’nin gerçek durumunu yansıtacağından oldukça önemlidir. Özellikle talep miktarı ve razı olunan faiz dikkatlerin Türkiye’ye çevrilmesine neden olabilir. Biz ihalenin başarılı gitmesini bekliyoruz.

Roubini yapmış olduğu açıklamada gelişmekte olan ekonomilerin ayrışarak daha iyi olduğunu, gelişmiş ülkelerde resesyon riskinin daha da arttığını söylemiştir. Böyle bir uluslararası yatırımcının yorumunu gördükten sonra Türk eurobondlarına iyi talep geleceğini beklemek pek de hayal değil. İhale sonucu Türkiye’ye talebi gösterecektir.

Avrupa borç sorununun gittikçe derinleşmesi, AB bölgesi ülkelerin notlarının düşürülmesi batıda sorunlar ciddi boyutta sinyali veriyor. Yön batıdan doğuya. Bu fırsatı iyi kullanmalıyız.

Bu arada $/JPY son birkaç gündür 77.25 seviyelerini test ederek dalgalanıyor. Yön hala yukarı. $/CHF 88.80 seviyesine kadar gevşedi ve aşağı sinyalleri devam ediyor.

Günlük önerimiz; Eurobond ihalesi açıklandığında iyi talep ve düşük faiz oranı beklentimiz gerçekleşirse 1.87’nin üzerinde $/TL satıp gevşemelerde yerine koymak olabilir.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları