Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Trade işlemi yapmayın

Önerimiz; Yurt dışının sığ olması nedeniyle sürpriz hareket riski fazla olduğundan bugün gün içi trade işlemi yapmamanızda fayda var.

Bigpara Haber

Konumuz dışa bağımlılık. Çünkü Dünya Bankası Türkiye’nin 2013 yılı büyüme tahminini %4’den %3.6’ya indirirken sebep olarak dış finansmana bağımlılığın yarattığı riski göstermiş.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Türkiye neden dış finansmana neden duyuyor?

Bunun birincisi global büyümeye bağlı olarak gerekli büyümeyi sağlayabilmek için gerekli yatırımın yapılmasına kaynak ihtiyacının yurt içerisinden sağlanamaması.
Bu neden hem not artırımlarında hem de Türkiye ile ilgili açıklamalarda her zaman sorun olarak önümüze konulmuştur.

Dünya’da dış finansmana en fazla ihtiyaç duyan ülke ABD’dir. Yabancı girişinin azalması bile ciddi sorunlar yaratabiliyor. Bunun yanında AB hazineleri borcu dış finansmanla sağladılar. Şimdi bu kaynaktan yararlanmakta sıkıntı çektikleri için sorun yaşıyorlar. Bir kere dış kaynak ihtiyacı son derece doğal bir şey olup büyüyen ekonomilerin hepsinde de yaşanmak zorundadır. Bu bahane edilerek büyümenin indirilmesi demek borç alma daha da küçül demektir. Gelin siz yorumlayın.

Türkiye bazı hatalar yaparak firmaların dış finansman ihtiyacını artırdığından bu konuya değinmekte fayda var.

Yurt dışından vadeli ithalat yaptığınız zaman KKDF gibi bazı maliyetleri ödemek zorundasınız. Kısacası vadeli mal almak demek vergi ödemek demek. Oysa bir ingiliz firması Türk firmalarından cari hesap ve vadesi bile belli olmayan malı alabiliyor. Bunu yaparken de maliyeti artmıyor.

Türk firmalarının bazıları da bu şekilde ithalat yapabilecek durumda. Ancak bu vergi yüzünden malı peşin almak zorunda kalıyor.

Kısacası mali düzenlemeler firmaların yurt dışından cari hesap borçla mal almalarına engel oluyor. Bu nedenle de firmalarımız kredi bulmak ve bu kredi ile malı ithal etmek zorundadırlar. Diğer bir deyişle yasal düzenlemelerimiz yerli firmalar aleyhine haksız rekabete neden olmaktadır. Böyle olunca ingiliz firmasının dış cari borcu ticari borç olup. Bizimkiler dış kredi finansmanı oluyor. Böylece önüne gelen de dış bağımlılığımızdan bahsediyor. Bu düzeltilirse firmalarımızın vadesinde ödemek kaydıyla mal alımının önü de açılır ve kredi ihtiyaçları azalır. Bu durum ithalatın finansmanı ile ilgili olacağından döviz kredilerinde azalmaya yol açar.

Yurt dışında Mısır’da olanları üzülerek seyrediyoruz. Umarız halkın istediği en uygun şekilde gerçekleşir ve huzur gelir. ABD piyasaları kapalı olduğundan sıkıcı bir gün olacaktır. Sığ bir piyasa yapısı olabilir.
Standard&Poors’un Barclays, Credit Suisse ve Deutche Bank’ın uzun vadeli kredi notunu belirsiz piyasa şartlarını bahane ederek indirmesi gerçekten çok ilginç. Piyasalar ne zaman belirsiz olmadı ki? Her zaman sürprizler oluyor.

Teknik verilerin verdiği sinyallere bakarsak;

Dün 1,2979 seviyesinde güne başlayan €/$ paritesi 1,2923-1,3033 bandında dalgalanarak 1,3011 seviyesinden kapandı. Orta vade aşağı sinyalleri hala devam eden parite sabah 1,2996 seviyesinden işlem görmektedir.

Avro/TL paritesi Dün 2,5114 seviyesinden güne başlamış ve 2,5017 seviyelerinden gelen alımlarla 2,5334 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu sabah 2,5275 seviyesinden işlem gören paritede orta vade aşağı sinyalleri devam etmektedir.

USD/TL paritesi dün 1,9360 seviyesinden güne başlamış ve 1.9285-1,9549 bandında işlem görmüştür. Kapanışı 1,9469 seviyesinden yapan parite sabah 1,9446 seviyesinden işlem görmektedir. Orta vade yukarı sinyalleri uzun zamandır devam eden paritede önemli direnç 1,9560 seviyelerindedir.

Önerimiz; Yurt dışının sığ olması nedeniyle sürpriz hareket riski fazla olduğundan bugün gün içi trade işlemi yapmamanızda fayda var.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları