Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Sinyaller aşırı riskli!

Zayıf görünüm devam etmekle beraber, orta vade aşağı sinyalleri de hareketi desteklemektedir

Bigpara Haber
Dün 1.2870 seviyesinden 1.2722 seviyesine kadar düşen €/$ en düşük seviyelerden kapanarak zayıf görünümünü sürdürmüştür. Bu sabah da 1.2684 seviyesini denemiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Zayıf görünüm devam etmekle beraber, orta vade aşağı sinyalleri de hareketi desteklemektedir. Ancak RSI 20.80 seviyelerine kadar gevşeyerek istisnai bir düşüş gerçekleştirmiş durumda. Şimdi kısa süreli aşırı düşüşün bir miktar tepki çıkışının gelmesi an meselesi. Bunun için olumlu bazı açıklamalar bile yeterli olabilecek. 1.2640 çok güçlü seviye ve buradan alım gelme ihtimali çok yüksek. 1.30 seviyesinden önce de ciddi direnci yok.

11 Eylül 2008 tarihinde 15.39 değerini gören RSI, o günden bugüne gördüğü en düşük değere ulaşmış durumda. Şu an 20.80 seviyesiyle nadir kısa vadeli uzun süreli düşüşünü yapmış durumda. Ayrıca üçgen formasyondaki hedef fiyat olan 1.27 seviyelerine de gelindi. Böylece formasyon tamamlanmış oldu. Hatırlarsanız daha önceki yazılarımda bu formasyon ve hedef fiyattan bahsetmiştim.

Şimdi bahanelerine baktığımızda; Yunanistan’ın tekrar seçime gidiyor olması, taahhütlerini yerine getiremeyecek duruma gelmesi, Euro’dan çıkma olasılığının artması, Yunanistan’ın peşinden İtalya’yı sürükleyeceğinin konuşulması, Portekiz ve de özellikle İspanya’nın gittikçe sıkıntı çekmeye başlaması, hatta bankacılık sisteminin mevcut borcu çeviremeyebileceğinden bahsedilmesi ve daha bir sürü veri…18/04/2012 tarihli yazımdaki €/$ analizimizi bu parite ile ilgilenenler tekrar okursa sevinirim.

1.27 seviyelerine kadar düşüş olabileceğinden ve pozisyon alınmasından kaçınılması gerektiğinden bahsetmiştim. Bu orta vadeli bir öneriydi. Günlük fırsatlar için öneriler o gün için geçerli olmaktadır. Bu konuyu daha önce birçok kez dikkatinize sunmuştum. 17 04 günü de aşırı riskleri belirtmiştim. Burada belirtmek istediğim konu orta vadeli analizler kısa sürede yerine oturmuyor. Üzerinden 1 ay geçtikten sonra ancak etkisi konuşulabiliyor. Bu nedenle orta vade trendlere ters öneri yapmaya çekiniyorum.

Gelelim USD/JPY grafiğine; Taban oluşumu gözlemlediğimiz bu paritede daha önce aşağı dediğimiz trend sona ermek üzere. Bugün-yarın 80.55 seviyesini seans içerisinde görür görmez trend göstergeleri yukarıya dönmeye başlayacak.  MACD konumu nedeniyle agresif yukarı potansiyeli şimdilik beklememekle beraber yakında tatlı tatlı yükseldiğini görebiliriz. Bu paritede aşağı pozisyon almasak iyi olur.

Sıra EUR/TL’de; Orta vade ılımlı yukarı sinyalleri gelmektedir. Ancak bu sinyallere çok fazla güvenemiyorum zira yatay seyirde bu sinyaller hata yapabiliyor. Sanki 2.33 seviyelerinde zorlanacakmış gibi bir havası var. Ancak yurt dışında €/$ paritesindeki sert yükseliş burayı de yukarı yönde tetikleyebilir. Bu nedenle Avro risklerinizi iyi yönetmeniz gereken bir dönemdeyiz. 2.3125 alım için en ideal seviye (sadece bugün geçerlidir).

$/TL grafiğine baktığımızda; RSI göstergesi aşırı yükseldi işareti vermek üzere. 70 seviyesine dayanmış durumda. Orta vadeli göstergeler yukarı sinyalleri üretmekte olsa da kısa süreli sert yukarı hareketin (€/$ paritesinin etkisiyle) kısa süreli kar realizasyonları yaşaması ihtimalini artırmaktadır. 1.8286 direncinin üzerinde tutunması önemli şeyler oluyor anlamındadır. Şimdilik yeni alıma uygun olmadığını söylüyoruz. Kısa vadede aşağı sinyali geldiğinde sizlerle paylaşacağım. Şu an aşırı riskli sinyalleri dışında aşağı sinyali bulunmamaktadır.

Moody’s in 26 İtalyan bankasının notunu düşürmesi olayın boyutlarının gittikçe arttığını gösteriyor. Bu arada Türkiye Nisan bütçe verilerinde harcamalar yıllık bazda %23 gelirler ise yıllık bazda %24 arttı. Bu daraltıcı etki yapabilecek gelişme olduğundan bütçede yurt dışındaki resesyon dikkate alınarak daraltıcı politikalardan uzak durulması gerekmektedir. Bu arada IMF’ye borcumuz seneye bitiyor. Bir kamburdan daha kurtuluyoruz.

Önerimiz; €/$ paritesinde 1.2680 seviyelerinden alım yaparak gelebilecek tepki alımlarını değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları