Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Sert hareketler her an mümkün

Bigpara Haber
Sabah itibariyle baktığımızda avronun dolara karşı bir miktar kapanışın altında işlem gördüğünü ancak dünkü marjlar içinde olduğunu ortalma vade sat sinyallerinin devam ettiğini, ancak günlük yukarı sinyalin dengesiz bir piyasa olduğunu gösterdiğini, $/TL`de ise dünkü kapanışın çok hafif üzerinde olduğunu teknik olarak aşırı riskli bölgede seyrine devam ettiğini (çok yüksek fiyatlı), orta vade al sinyallerinin kesilmesi için 1.72`lerin altına gevşemesi gerektiğini görüyoruz.

TCMB bu sabah 100 milyon USD satım ihalesi açtı ve gerekirse satış miktarlarını artıracağını belirtti. Artık kontrolü ciddi şekilde eline almış durumda. Dolaylı tedbirlerden sonra daha kesin ve kısa sürede sonuç alacak işlemlere başlıyor. Artık piyasanın yeni arzı düşünmesi gerekecek. Bu arada Türkiye`nin ödemeler dengesine baktığımızda; 2010 yılı ilk 6 ayda 29.9 milyar USD olan yabancı yatırımcı girişi 2011 yılı ilk 6 ayında 46.1milyar USD olarak gerçekleşirken aynı dönemde doğrudan sermaye yatırımı %113`ün üstünde arttı. Bu gelişmeye Rating kuruluşlarından yorum bekliyoruz...

Gelelim yurt dışında kayda değer gelişmelere; İngiltere Maliye Bakanı Dünya 2008`den bu yana en kötü seviyesinde derken Dünya`ya nasıl bir moral ve pencereden baktığı, dolayısıyla İngiltere’nin durumunu ortaya koyuyor. Bir de Türkiye çerçevesinden baksa aynı şeyi demezdi sanırım. (Çünkü veriler son iki yıla göre kademeli olarak daha iyi) Bazı uzak doğulu bankaların bir Fransız bankasının line yani bankacılık işlemleri yapabilmek için bankaların karşılıklı tanıdıkları kredi limitini kapattıkları söylentileri Rating savaşlarında belden aşağı nasıl çalışıldığının en güzel örneklerinden.

Zira böyle bir veri henüz doğrulanmış değil. (Doğrulansa da her banka yönetim kurulu bu kararı istediği zaman kerhen de alabilir) Fransa`nın notunun ABD`ninkinden yukarda olması sanırım birilerini rahatsız ediyor. Bu arada Fransa`dan gelen açıklama asılsız bilgi yaymanın cezai yaptırıma açık olduğu belirtildi. ABD haftalık işsizlik başvurusu beklenenden 7000 kişi az olunca €/$ 1.4150`lere kadar değer kaybetti. Bu arada ABD haziran ayı cari açığı %4.4 artarak 53 milyar doların üstüne çıkarak 2008 den buyana en yüksek seviyesinde. Bunu azaltın diyen yok... İtalya ekonomi bakanı gelecek hafta çok sert tedbirler açıklayacaklarını, krizin farklı bir şekle bürünerek devam ettiğini söylemesi de İtalya penceresinden hangi noktada olunduğunu gösteriyor.

Gelelim bugün ne yapılabileceğine;  aslı olan veya asılsız her haberin önemli dalgalanmalar yarattığı bu dönemlerde kalbi dayanabilecek olanların günlük işlem yapması daha uygun. Sürprizler ve sert hareketler her an mümkün. $/TL`de 1.78 seviyelerinden satarak 1.75’leri beklemekte yarar var.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları