Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Risk Büyük! Bekleyin!

USD/TL paritesi geçen haftaya orta vade aşağı sinyalleri vermeye hazırlanarak 2.1633 seviyelerden başlamıştı

Bigpara Haber
USD/TL paritesi geçen haftaya orta vade aşağı sinyalleri vermeye hazırlanarak 2.1633 seviyelerden başlamıştı. Salı günü 2.1972 seviyesini görerek üretmek üzere olduğu aşağı sinyallerini daha ikinci gününde darmadağın etti. Açıklanan işsizlik, bütçe gibi olumlu gelen verilerin hiç etkili olmadığı paritede yükseliş eğilimi haftanın geri kalan günlerinde de devam ederek Son gün 2.2228 seviyelerine kadar yükselmiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu hafta TCMB PPK toplantısı yapılacak ve faiz artırımı hakkında bol bol spekülatif haberlere tanık olacağız. RSI göstergesinin kısa vadede aşırı yükseldi sinyalleri dışında aşağı yönlü bir sinyal bulunmamaktadır. Tarihi en yüksek seviyelerde bulunan USD/TL paritesinde TCMB’nin faiz ile ilgili yeni bir adımının etkisi olabileceğini düşünmekle beraber, asıl etkinin yerel seçimlerde netleşmesini bekliyoruz.

TCMB beklenti raporunu açıkladı. 79 gözlemci tarafından doldurulan ankete göre 2014 yılı sonunda USD/TL kuru 2.2102 civarında beklenmektedir. 2013 yılı başında yapılan ankette 2013 yıl sonu USD/TL beklenti kuru 1.8215 idi. Kısacası tamamen yanlış bir beklenti. Şimdikinin ne kadar tutacağı da tartışma konusudur.

USD/TL paritesini dalgalandırabilecek o kadar çok neden var ki? Soruşturmalar nereye kadar dayanacak sorusundan tutun da, yerel seçimler erken baskın seçim getirir mi? Sorusuna kadar bir dizi spekülasyon malzemesi bolca var... TCMB sürpriz bir faiz artırımına giderse de kısa sürede sert gevşemeler görebiliriz. Ancak bu konuda pek de bir beklentimiz yok...

Avro/TL paritesi geçen haftaya 2.9595 seviyesinden yukarı sinyalleri eşliğinde başladı. €/$ paritesindeki gevşemeye paralel olarak düşme beklediğimiz Avro/TL paritesi tam bir hayal kırıklığı yaratarak Dünya’dakinin tersine değer kazanma eğilimini sürdürmüştür. Cuma günü 3.0201 seviyelerine kadar yükselen parite RSI sinyali dışında düşüş sinyalleri üretmemektedir. RSI sinyali kısa vadede primli sinyalleri üretmektedir.

Önerimiz; TCMB toplantısında duruş netleşene kadar bu seviyelerden maliyetlenmek son derece risklidir.

Saygılarımızla,

Yazarın Diğer Yazıları