Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Risk almayın!

€/$ paritesi dün 1.3238 seviyesinden açılarak sert bir düşüşle 1.3123 seviyesine kadar gevşedikten sonra 1.3159 seviyelerinden kapanmıştır

Bigpara Haber
€/$ paritesi dün 1.3238 seviyesinden açılarak sert bir düşüşle 1.3123 seviyesine kadar gevşedikten sonra 1.3159 seviyelerinden kapanmıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu paritede tahmin ettiğimiz gibi sert dalgalanmayla günlük bazda önemli bir gevşeme olmuş,  Bugün de 1.3159 seviyelerinden güne başlaması da hala çok zayıf olduğunu göstermiştir. 1.31 seviyesini test ettiği andan itibaren yönün aşağı döndüğü konuşulmaya başlanacak. Serseri mayın gibi hareketine devam edeceğini düşündüğümüzden işlem yaparken fazla risk almamanızı önermeye devam ediyoruz.

€/TL grafiğine baktığımızda; €/$ paritesindeki gevşemenin burayı da etkilediğini görüyoruz. Dün 2.3256 seviyesinden 2.3127 seviyesine kadar gevşemiştir. 2.3185 civarı fibonacci desteği ve bu seviyenin altında açılması aşağı trendin devam edebileceğini gösteriyor. RSI göstergesinin 33 seviyelerinde olması ve genellikle 30’un altında alım yönünde tepki vermesi nedeniyle satın dememizi zorlaştırıyor. Tepki çıkışı olabilir. Eğer €/$ paritesinde sert düşüşler devam ederse burada tepki çıkışı ertelenebilir. Şimdilik aşağı trend devam ediyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; €/$ paritesinde değerlenen USD’nin TL’ye karşı da değer kazandığını görüyoruz. Dün 1.7542 seviyesinden 1.7650 seviyesine kadar yükselmiş ve 1.7601 seviyesinden kapanarak çıkışa devam edebileceği sinyalini vermiştir. Bugün 1.76 seviyelerinden başlaması da çıkışa istekli olduğunun bir göstergesidir.  1.7550 seviyesi destek halini almaya başlamıştır.

Gelelim S&P rating şirketinin görünümü neden pozitiften durağana çevirdiğine; Türkiye’nin dış varlıklara bağımlılığı kırılgan yaratıyormuş, hele yabancı yatırımlara bağımlılığı kırılganlığı daha da artırıyormuş. O zaman AB ülkeleri dış kaynak girişi olmadığı için borçlanamıyor ve Avrupa Merkez Bankası parasına muhtaç neden notları Türkiye’nin seviyesine düşmüyor? Bunun yanında Yabancı kaynak girişi %10 düşsün görün ABD’nin durumunu ve kırılganlık nasıl oluyor anlayın.
 
Utanmadan tüm ülkelere aynı standartların uygulandığını söylüyorlar. Sanırım konu Türkiye olunca standarttan sonra ayrı bir filitre daha uygulanıyor. Tıpkı AB’nin ve ABD’nin yaptığı gibi, S&P’nin incelediği verilerin sağlıklı olup olmadığı ve metodolojisi yetkili organlar tarafından soruşturulmalıdır. Türk menkul kıymetleri uzun zamandan beri verilen notların üzerinde bir ülke değerinde ve bu verilere tüm yabancı fon yöneticileri bile gülerken hala ısrar neden? Bunun yanında AB bölgesindeki yavaşlamanın Türkiye’yi olumsuz etkileyeceği de bahaneler arasına yazılmış.

Pes! Türk dış ticaretindeki gelişmelere bakıldığında; dış ticaret hacmi artarken AB ülkelerinin payı azalıyor. Bunu da mı görmediler de böyle bir açıklamaya sığınıyorlar. Objektif olan her eleştiriye yapıcı yaklaşıyoruz ancak objektif olmayan bu tür yanlı davranışları hangi ülke için olursa olsun kınıyoruz. Bu arada Yunanistan’ın notunu artırmayı da ihmal etmiyorlar. Hala sıkıntıları devam eden ve AB tarafından kurtarılmaya devam edilen bir ülkenin sıkıntılarını görmezden gelirken Türkiye’ye sanal olumsuz senaryo hazırlanması gerçekten soruşturmalıktır.

Bu arada Roubini’nin açıklamalarını dikkatle okumanızda fayda var. Zira gelişmiş ekonomilerin resesyonda olduğunu net bir şekilde ifade ediyor.

Önerimiz; 1.76 seviyesinin altında $/TL alarak tepki çıkışını değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Her şey gönlünüzce olsun;

Yazarın Diğer Yazıları