Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Piyasada `Putin` rüzgarı mı?

ABD Ukrayna krizi nedeniyle bazı Rus yetkililerin ülkeye girişini yasakladı ve banka hesaplarını da donduracağını açıkladı.

Bigpara Haber
ABD Ukrayna krizi nedeniyle bazı Rus yetkililerin ülkeye girişini yasakladı ve banka hesaplarını da donduracağını açıkladı. Böylece global para birimi USD’nı bir yaptırım olarak kullanmaya başladı. Daha önce aynı davranışı İran için göstermişti.  Bu davranış dolar yerine küresel başka bir para birimi arayışlarını da artıracaktır. Buna paralel bir kararı AB’de almıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bugün Putin’in yapacağı konuşma piyasada dalgalanmalara yol açabilir. Kırım’ın Rus topraklarına katılımını tavsiye edebilir.

Diğer bir konu S&P’nin yaptığı açıklama; Avrupa’da finansal ve finansal olmayan şirketler tarafından ihraç edilmiş borçlanma kağıtlarının 4.1 trilyon Dolar tutarındaki kısmının vadesinin 2014-2018 yılları arasında dolacağını bildirdi. Bu rakam toplam borçlanma rakamının %46’sı. Bunların yeniden çevrilmesi pek de kolay olmayabilir.

Başka bir gelişme de Çin’den geldi. Veriler ekonominin zayıfladığını, ihracat gücü ve iç talebin daraldığını gösteriyor. Bu nedenle Yuan’ın işlem bandının genişletilmesi ile birlikte Yuan değer kaybetmiş ve bu harekete bağlı olarak da Çin borsası yükselmişti.

Bu arada ABD sanayi üretim ve kapasite kullanım verilerinin beklentilerden iyi geldiğine değinmeden geçmeyelim. ABD dün açıklaması gereken ancak kar fırtınası nedeniyle açıklayamadığı Ocak ayı sermaye girişi verilerini bugün açıklayacak. Bu önemli bir veridir.

Türkiye ile ilgili işsizlik verisi dikkatimizi çekiyor. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının Aralık ayında %9.8 ‘den %9.4’e düşmesi çok olumludur ( şu an tüm batının hayali).

Görüldüğü gibi Dünya’dan gelen haberler pek de pozitif değil. Bu durum risk iştahı üzerinde olumsuz etki yaratabileceğinden çok dikkatli olmak gerekiyor.

Gelelim paritelere;

€/$ paritesi 1.3912 seviyesinden haftaya başlamış ve 1.3879-1.3948 bandında hareket etmiştir. Kapanışı 1.3922 seviyesinden yapan parite orta vade yukarı sinyalleri vermeye devam etmektedir. Bugün satış gelme potansiyeli yüksek bölge 1.3986 seviyesinin üzeri olup, 1.3850 seviyeleri hala önemli destek konumundadır.

Avro/TL paritesi dün 3.0814 seviyesinden güne başlamış ve 3.0789-3.0978 bandında dalgalanmıştır. Kapanışı 3.0907 seviyesinden yapan paritede 3.0437 destek, 3.1164 önemli direnç durumundadır.  Parite Yatay seyirde hareket etmektedir.

USD/TL paritesi dün 2.2162 seviyesinden güne başlamış ve 2.2147-2.2268 banında dalgalandıktan sonra günü 2.2199 seviyesinden kapatmıştır. Yatay seyirde hareket eden paritede yön çok sağlıklı değildir.

Önerimiz; €/$ paritesinde 1.3986 seviyesi ve üzerine kademeli satışlar girerek gelme potansiyeli yüksek olan kar realizasyonu ile yerine koymak daha mantıklı görünüyor.

Saygılarımızla,

Yazarın Diğer Yazıları