Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Paritelerdeki risklere dikkat!

Dün İspanya’nın açtığı 3 ve 9 aylık hazine ihalelerinde faizler yükseldi...

Bigpara Haber
Dün İspanya’nın açtığı 3 ve 9 aylık hazine ihalelerinde faizler yükseldi. Satış öyle dişe dokunur miktarlarda da değildi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Daha önce de Fransa’nın devlet tahvili ihalesinde faiz yükselmişti ve Euro Libor faizi de son 16 ayın en yüksek seviyelerinde. Durum ortada AB bölgesinde faizler yükselmeye başladı.

Ayrıca Almanya sanayi üretim verisi beklenenin aksine sert düştü. Bir yandan artan faizler diğer yandan daralan ekonomi. Avrupa’nın işi çok zor.
FED toplantısında da işler pek kolay değil. Yeni yeni toparlanan makro ekonomik değerler faizler yükselirse hemen bozulabilir. Tahvil alımının azaltılmasının faizleri yukarı itme riski var. Her ne kadar buna izin verilmeyeceği söylense de FED’in işi de zor.

€/$ paritesi dün 1.3769 seviyesinden güne başlamış, 1.3782 seviyesinden gelen satışlarla 1.3732 seviyesine kadar gevşemiştir. Günü 1.3736 seviyesinden tamamlayan parite adeta FOMC toplantısının sonucunu beklemektedir. Parite yatay seyirde orta vade yukarı sinyalleri üretmeye devam etmektedir. Bu görüntü FED’den tahvil alımının azaltılması konusunda kısa vadede bir hareket beklenmediği imajı uyandırmaktadır. €/$ paritesinde sistemin aşağı yönlü sinyalleri üretebilmesi için bugün 1.3721 seviyesinin altından işlem geçmesi gerekiyor.

Avro/TL paritesi dün 2.7887 seviyesinden güne başlamış ve gelen alımlarla 2.8111 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı 2.8024 seviyesinden yapan paritede orta vade yukarı sinyalleri çok zayıf da olsa devam etmektedir. Bugün 2.7859 seviyesinin altına indiği takdirde bazı göstergeler aşağı yönü işaret etmeye başlayacaktır. Önemli direnç seviyesi 2.8200 seviyesi civarındadır.

USD/TL paritesi dün 2.0263 seviyesinden güne başladıktan sonra gelen alımlarla 2.0436 seviyesine kadar yükselmiş ve 2.0357 seviyesinden günü tamamlamıştır. Orta vade zayıf yukarı sinyallerinin gelmeye devam ettiği paritede göstergelerin aşağı dönebilmesi için 2.0232 seviyesinden işlem geçmesi gerekmektedir.

Önerimiz; FOMC toplantısı bitene kadar paritelerde ciddi riskler almamakta fayda var.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları