Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Orta vade de EUR/USD`da ne olabilir?

Genelde sorulan sorular günlük işlem yapmayanlar ne yapmalı? Döviz tutmalı mı?

Bigpara Haber

Aşağıdaki grafik €/$ paritesinin 2001 yılından bugüne olan hareketlerini göstermektedir. Genelde sorulan sorular günlük işlem yapmayanlar ne yapmalı? Döviz tutmalı mı? €/$ orta vade ne olacak?

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu nedenle bugünümüzü daha uzun perspektifte duruma bakarak uzun vadeyi sizlerle değerlendirmeye ayırdık.  Özellikle ithalat ve ihracatçılar ile kredi kullananların dikkatle okuması gereken bir yazı. Döviz alacağı olanlar dövizini geldiğinde değerinde bozabilecek mi?

Aşağıdaki grafik teknik olarak €/$ paritesinin alçalmakta olan bir kanal içerisinde hareket ettiğini gösteriyor. Bu kanalın alt tarafı 1.12 seviyelerinde, üst tarafı ise 1.45 seviyelerinde bulunuyor. Diğer bir deyişle bu iki band arasında her yere gitme potansiyeli var. Burada dikkatimi çeken önemli bir konu 2007 yılındaki sert düşüş 3 ay sürmüştü. Bu düşüşle 1.60 seviyelerinden 1.24 seviyelerine kadar iniş yaşandı. İkinci dalga düşüş 2009 yılının son ayından 2010 yılının 6. Ayına kadar sürdü.

Bu harekette 1.51 seviyesinden 1.19 seviyesine gelindi. Son dalga da içinde bulunduğumuz trendde gerçekleşiyor. 2011 Mayıs ayından bugüne kadar devam eden harekette 1.48 seviyelerinden 1.21 seviyelerine kadar düşüş oldu. Mevcut trend 1 yıldan daha fazla sürerken en düşük nokta bir önceki düşüşün üzerinde. Mevcut kanalı dikkate alırsak bu düşüşün 1.12 seviyelerine kadar sürmesi beklenebilir. Ancak düşüş sertliğinin gittikçe azalıyor olması son derece önemli. Kısacası teknik analiz aşağı trendin devam ettiğini ancak düşüşün zorlandığını gösteriyor.



Temel verilerin yukarıdaki analizi teyit ediyor mu diye baktığımızda;

En önemli konu Avro’nun dağılıp dağılmayacağı. Şimdilik gelen açıklamalar bu konuda ihtimalin olamayacağı yönünde olsa da Yunanistan’ın gözden çıkarıldığı emareleri de yok değil. Önceden krizin boyutları bilinmiyordu. Şimdi ise biraz daha netleşti. Bunun yanında AB Bölgesindeki ülkeler sorunu çözmek için son derece ciddi bir şekilde işbirliği içerisinde.

Diğer ülkelerden de destek mesajları geliyor. Not indirimleri beklenen bir konu olduğundan artık piyasayı çok fazla etkilemiyor. Faizlerdeki yükselişler de eski ivmesini kaybetti. Son €/$ hareketi bize piyasanın yeniden umutlanmaya başladığını gösteriyor. Sorun daha çok resesyon olduğundan global işbirliği de artıyor. Burada ana konu Avro verileri veya USD verilerinin mukayeseli avantaj sağlayıp sağlayamayacağı. Her ikisi de aynı sorunla mücadele ediyor. Güven bunalımı ve durgunluk.

Dolayısıyla paritenin bir tarafa gitmesi çok da anlamlı olmuyor. Ancak veriler birini avantajlı hale getirdiğinde parite de trendini belirlemiş olacak. Şimdilik 1.12 aşağı hedefi devam ediyor. Ama bu düşüş ne zaman bitecek bilemiyoruz. Sadece söyleyebileceğimiz düşüş kanalında olan €/$ paritesinde İspanya veya İtalya ile ilgili olumsuz bir haber geldiği takdirde bahsettiğimiz dibi görebiliriz. ABD parasal genişlemeye giderse de 1.40 seviyelerine kadar çıkış ihtimali artar.

İhracatçı/ithalatçı bu durumda ne yapmalı? Bu kadar oynaklık olan ve gelen haberlere göre serseri mayın gibi hareket eden pariteden zarar görmemek için tedbir almalı. Satış bedelini TL’ye çevirirken zarar etmemek için VOB’da ihracat günü satış yapabileceği gibi ithalatçı da ithalat bedelini fikslemek için VOB’da alım yapabilir. Böylece o günkü kurdan durumunu sabitlemiş olur. Günlük işlem yapan kişileri de heyecanlı bir dönem bekliyor. Tutturan gerçekten çok kazanacak.

Uzun vade önerimiz 1.20 seviyelerindeki desteğin çalışma ihtimalinin yüksekliği nedeniyle bu seviyelerden biriktirmeye başlamak ve desteğin çalışıp çalışmadığını takip etmek suretiyle kanalın üst kısmı olan 1.40 seviyelerine kadar da pozisyonu korumak ciddi kar getirebilir.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları