Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Kurdan da ne kazanırlarsa...

Tüm Dünya’da paritelerde korktuğumuz hareketler olmaya başladı. Birçok para birimi USD ve Avro karşısında önemli değerler kaybediyor

Bigpara Haber

Tüm Dünya’da paritelerde korktuğumuz hareketler olmaya başladı. Birçok para birimi USD ve Avro karşısında önemli değerler kaybediyor.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Örneğin; USD/RUBLE 30 seviyelerinden 32 seviyelerine, USD/NZD 1,1750 seviyesinden 1,26 seviyesine, AUD/USD 1,0250’den 94,60 seviyesine , USD/CAD 1,0300’den 1,0425’e geldi. Bahsettiğim dövizler farklı bölgelerden seçilen ülkelere ait. Kısacası ne olduysa USD birden tüm Dünya’da değer kazanmaya başladı. Bu durumun ABD’de fonlamanın yavaşlayacağı ile ilgisi varmış gibi bir görüntü olsa da bana göre bu sadece bahane. Ciddi kartelleşmiş ve birlikte hareket eden fonların grup hareketleri demek daha doğru gibi. Aynı anda ve çok güçlü bir hareketin organize olmaması düşünülemez.

TL’de aynı dönemde sanki birisi düğmeye basmış gibi hareket etmesi de aynı döneme denk geliyor. Bir yandan bütçe tavanını yukarı çekerek batma riskini öteleyen bir ABD diğer yandan global ekonomiler. Bu arada mortgage nedeniyle krizi başlatan ve hala yaşayanın ABD olduğu unutulmuşa benziyor. Piyasalara enjekte edilen paranın hızının yaz sonu yavaşlayacağı konuşuluyor. Ortada ne fonlamanın kesileceği ne de paranın geri çekileceği var. Kısacası yapılan manipülasyona kılıf uyduruluyor.

Özetle; Para kazanmak zorunda olan spekülatörlerle ciddi bir kur savaşı tam gaz devam ediyor. Bu kurların yukarı gidişine ülkeler ticareti destekler düşüncesiyle sıcak baktıklarından tepki vermiyorlar. Ancak daha sonra gelecek enflasyonist baskılar ve verilerin olumsuza dönmesiyle faizleri yükseltmek zorunda kalacaklar. İşte bu uluslar arası sermayenin ana hedefidir. Kurdan da ne kazanırlarsa..

TL’nin değer kaybını da global konjonkürdeki bu ani gelişmelerden bağımsız tutmamak gerekiyor. AUD/USD gibi birçok para birimi 1-2 gün içerisinde orta vade göstergelerini darma dağın edebiliyor.

Örneğin.EUR/AUD 2 gün içerisinde 1,33 seviyelerinde  (orta vade aşağı sinyali ile birlikte) iken 2 gün sonra 1,38 seviyesine yükseldi (orta vade yukarı sinyali ile birlikte). Böyle olunca da göstergeleri sorguluyoruz. Bu nedenle sizlere işlem yapma önerisi vermiyoruz. Çünkü sistem sağlıklı çalışmıyor. Sert, ani ve sürpriz dalgalanmalar oluyor.

Daha önceki yazılarımızda bunlar hayra alamet değil, risk almayın, pozisyonlarınızı gözden geçirin uyarılarımız bu nedenle yapılmıştır.
Teknik olarak €/$ paritesini analiz edersek; Yatay seyirde her türli sürprize hazır bir görünüm verdiğini ve orta vade yukarı sinyallerine rağmen 1,3110 seviyelerinde zorlandığını, bu seviyelerin direnç oluşturduğunu gözlemliyoruz. 1,3185 seviyesinin üzerinde güçlü olmadan yukarı trendi konuşamayacağız.

USD/TL son 5 iş günüdür geniş marjlarda dalgalanmaktadır. 1,8690-1,8990 aralığında işlem görmüştür. Aşırı riskli bölgede ve sinyaller çok güvenli değil.

Bu arada global ani hareketin Türkiye’deki çok üzücü olaylara denk gelmesi nedeniyle TL’nin aniden bu kadar değer kaybetmesi öngöremediğimiz bir gelişmedir. İnşallah halkımızın refah, sağlık ve huzuru parasal ve küçük çıkarların gerisinde bırakılmaz…

Global karışıklık nedeniyle sadece size aşırı risk almayın diyebileceğiz.

Çünkü zarar riski kar potansiyelinden çok yüksek. Bu arada TL’nin şansı böyle bir dönemde diğer paralar değerli olarak yakalanırken TL en değersiz seviyelerinden yakalandı. Yani yukarı potansiyeli diğer paralar kadar yüksek değil.

Ülkemizde barış ve huzurun hakim olması dileğiyle..

Not:Fitch Rating analizi Rawkins gösterilerin ratingin altında bir durumu yansıttığını belirtmişti ve biz de kendisini bu ratingdeki gösteri standardını yayınlamaya davet etmiş, eleştirmiştik. Dün gelen açıklama da aynen aşağıdadır. Takdir sizlerin; siyasi istikrar ve ifade özgürlüğü eksikliğini, Türkiye`nin ülke kredi notu içerisinde zayıflıktır diyen Fitch analisti ayrıca devam etmekte olan gerginliğin siyasi istikrarın tolere edilebilir sınırları içerisinde olduğunu ve şu ana kadar yaşanan ekonomik zararın ufak bir zarar olduğunu belirtti.

Yazarın Diğer Yazıları