Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Japonya dünyayı sallayabilir!

Japonya`nın döviz rezervi, Aralık ayında bir önceki aya göre 8,54 milyar dolar düşüş gösterdi

Bigpara Haber
Japonya`nın döviz rezervi, Aralık ayında bir önceki aya göre 8,54 milyar dolar düşüş gösterdi. Japonya Maliye Bakanlığı`nın açıklamasına göre, Japonya`nın döviz rezervi 1 trilyon 267 milyar dolara geldi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bankanın altın rezervleri ise 30,83 milyar dolardan 29,56 milyar dolara indi. Japonya, yaklaşık 3,4 trilyon dolarla dünyanın en yüksek döviz rezervine sahip Çin`in ardından ikinci sırada.

Bu haber Japonya döviz ve altın rezervini azaltıyor anlamına geliyor. Morgan Stanley Japonya’yı iflas riski nedeniyle uyardı. Böyle bir ihtimal ABD’den daha fazla etkili olur. Çünkü Japonya fon transferi yapan ülkelerden birisi.

Bu haberler normalde Japon Yeni’ne değer kaybettirmesi gerekirken, Japon piyasalarının kapalı olduğunu gören spekülatörler Japon Yeni’ne ters hareket yaptırmayı başardı.

Örneğin USD/JPY paritesi 102.85 seviyesine kadar gevşedi. Bu sabah ise hemen 103,34 seviyesine kadar toparlandığını görüyoruz. 2 gün önce 105 seviyelerinin üzerinde olan paritede tepki çıkışı bekliyoruz.

Bu arada ABD ile ilgili ilginç veriler gelmeye başladı. ABD Doları’nda spekülatif uzun pozisyonlar Eylül 2013 ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış durumda. Yani spekülatörler USD yükselecek diye düşünüyor. 

€/$ paritesi dün 1.3673 seviyesinden güne başlamış ve 1.3638-1.3685 bandında hareket ettikten sonra 1.3670 seviyesinden kapanmıştır. Bir gün önce 1.3617 seviyelerinde olan parite yukarıdaki habere göre USD lehine hareket etmesi gerekirken yani aşağı yönde hareket etmesi gerekirken yukarı yönlü hareketle USD değer kaybetmiş. Bu arada orta vade göstergeler hala aşağı yönü işaret etmektedir.

Görüldüğü gibi bu aralar piyasalar açıklanan haberlere uyumsuz hareket ediyorlar. Bu nedenle de daha fazla dikkatli olmak gerekiyor.

USD/TL paritesi dün güne 2.1656 seviyesinden başlamış gelen alımlarla 2.1857 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı 2.1795 seviyesinden yapan parite bu sabah 2.1842 seviyelerinden işlem görmektedir. Orta vade aşağı sinyalleri yeni gelmeye başlayan paritede 2.1950 seviyesinin üzerine çıkılması durumunda sinyaller tekrar bozulacaktır. Son 1 haftadır yatay seyirde yön oluşturmaya çalışan paritede sağlıklı bir trend bulunmuyor.

Avro/TL paritesi Dün güne 2.9612 seviyesinden başladıktan sonra gelen alımlarla 2.9849 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı 2.9795 seviyesinden yapan paritede zayıf orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam etmektedir. Bu sinyallerin bozulabilmesi için bugün 2.9997 seviyesinden işlem geçmesi gerekmektedir.

Önerimiz; Dün kapalı olan Japon piyasaları nedeniyle haberlere ters hareket eden JPY paritesinde bugün tepki çıkışları beklediğimizden, USD/JPY, EUR/JPY ve CHF/JPY paritelerinin yakından takip edilerek tepki çıkış fırsatlarının yakalanması mümkün görünüyor.

Saygılarımızla,

Yazarın Diğer Yazıları