Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Göstergeler yukarıyı işaret ediyor

USD/TL paritesine baktığımızda; Cuma günü 1,9460 en yüksek seviyeyi görerek bazı göstergelerin yukarı sinyalleri vermesine neden olmuştur

Bigpara Haber
Cuma günü 1,3349 seviyesini görerek bazı göstergelerin yukarı trendi işaret etmesine sebep olan €/$ paritesi dün 1,3334 seviyesinden güne başlamış ve 1,3315 seviyesinden gelen alımlarla 1,3375 seviyesine kadar yükselmiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Kapanışı 1,3339 seviyesinden gerçekleştiren parite sabah 1,3335 seviyelerinden işleme başlamıştır. Orta vade göstergelerin yeniden yukarı dönmeye başladığı paritede 1,3400 seviyelerinin güçlü direnç olması nedeniyle temkinli duruyoruz. Her ne kadar göstergeler yukarıyı gösterse de güçlü direnç seviyesini kırıp kıramayacağından şüpheliyiz. Bu nedenle direnç bölgesinde yeni alım yönünde pozisyon öneremiyoruz.

Avro/TL paritesi dün 2,5932 seviyesinden güne başlamış ve 2.5771 seviyesinden gelen alımlarla 2,6117 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı 2,6077 seviyesinden yapan parite sabah aynı seviyelerden güne başlamıştır. Orta vade yukarı sinyalleri 10 Temmuz’dan bu yana gelmeye devam etmekte olan paritede €/$ paritesinin yukarı yönlü hareketinin de etkisini görmekteyiz. Risk göstergelerinin aşırı riskli bölgeye girmek üzere olması nedeniyle alım yönünde istekli olmayacağız. Daha önce de belirttiğimiz gibi €/$ paritesinde yukarı yönlü hareketler burada da yukarı yönde hareketlere neden olabilir.

USD/TL paritesine baktığımızda; Cuma günü 1,9460 en yüksek seviyeyi görerek bazı göstergelerin yukarı sinyalleri vermesine neden olmuştur. Şu an göstergeler yukarıyı göstermektedir.16 Ağustos tarihli yazımızda da yukarı sinyaller için 1,9460seviyelerinden bahsetmiştik. Burada ilgimizi çeken konu €/$ paritesindeki yukarı hareketin burada aşağı yönlü baskısı olmasına rağmen TL değer kaybetmiştir.

Dün 1,9444 seviyesinden güne başlayan parite 1,9375 seviyesinden gelen alımlarla 1,9565 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı 1,9551 seviyesinden yapan paritede 1,9740 seviyeleri çok önemlidir. Yukarı sinyalleri nedeniyle bu seviyenin denenme ihtimali artmıştır.

TL’nin sepet bazında değer kaybetmesi hareketinin TCMB para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde olması çok ilginç. Adeta faizleri yükseltmesi için baskı oluşturulmaya çalışılıyor görüntüsü var. Bakalım TCMB bu harekete ne reaksiyon verecek.

Önerimiz; TCMB açıklamalarını beklemeden döviz alma konusunda aceleci davranmamakta fayda olabilir.

Yazarın Diğer Yazıları