Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Evlere şenlik

ABD bütçe tavanı konusu hala çözüme kavuşmuş değil....

Bigpara Haber
ABD bütçe tavanı konusu hala çözüme kavuşmuş değil. Gelen açıklamalar bize hala geleceğe yönelik bir sinyal vermemektedir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Açıklamaların aynı kişiden çelişkili gelmesi ise evlere şenlik.

Herkes 17 Ekime kadar sorunun çözüleceğini umut etmektedir. Bu nedenle 17 Ekim’e kadar beklenti ve söylentilere bağlı hareketler olabilir.

Ancak çözüm konusunda adım atılması kısa süreli olarak USD’nin önemli oranda prim yapmasına sebep olabilir. Çünkü bu sorun uzun zaman konuşulmaktadır. Pozisyonlar uzun zamana yayılan bir süreçte alınmış durumda.

Gerek Moody’s gerekse S&P, ABD’nin notunu durağanda tutarken FITCH notun risk altında olduğunu açıkladı. Gelişmeler olumsuz olursa ilk not indirimi FITCH’ten gelecek gibi duruyor.

IMF’nin Türkiye açıklaması yurtiçi için önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. IMF enflasyon hedefinin tutturulması ve bir nominal çıpa ortaya konulması için parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Yurtiçi talep öncülüğündeki büyümenin enflasyonu yukarı itici etkisinden bahsediyor.

Mevcut konjonktürde aşağı yönlü baskılar ve global büyümede olumsuz beklentiler hakimken böyle bir açıklama yapılması Dünya’dan kopuk bir Türkiye varmış gibi varsayımı gösteriyor. Türkiye’nin global ekonomiden bağımsız olmayacağı düşünülerek global resimdeki yeri netleştirilmeliydi. Bize göre eksik bir rapor.

Bu arada Sn. Kemal Derviş’in TÜSİAD’ın CEO Forumu toplantısında yaptığı açıklamada da aynı eksikliği görüyoruz. Bu arada TL’nin şu anki değerinin bile çok değerli olduğunu açıklaması ve değer kaybetmesinin faydalı olacağını söylemesi çok ilginç. Bu sayede cari açık-büyüme çıkmazından çıkılacağını düşünüyor. Kısacası fakirleşmeden büyüyemezsiniz diyor.

Bu arada TCMB haftalık repo ihalesi açmayarak ek parasal sıkılaştırmaya gitti. Bu durum USD/TL paritesinde aşağı yönde baskıyı artırabilir.

€/$ paritesi Cuma günü 1,3613-1,3632 bandında dar marjda hareket ederek günlük bazda aşağı sinyali üretmiştir. Bu sabah ise 1,3553 seviyesine kadar gevşeyerek bu sinyalin gereğini yerine getirmiştir. Orta vade yukarı sinyallerinin son bulabilmesi için 1,3471 seviyesinin altına inmesi gerekmektedir. RSI risk göstergesi ise riskli bölgenin hemen altına inmiştir. Hala sert dalgalanmaya müsait olan parite ABD’den gelecek haberlere göre dalgalanmasını sürdürecektir.

Avro/TL paritesi Cuma günü 2,7197-2,7295 bandında hareket etmiş ve 2,7247 seviyesinden kapanmıştır. Orta vade yukarı sinyallerinin devam ettiği parite hala €/$ paritesinin etkisi altındadır. Sabah 2,6949 seviyesine kadar inmesi de €/$ paritesi ile alakalıdır. Yatay seyirde dalgalanan paritede hala yön net olarak belli değildir.

USD/TL paritesine baktığımızda; Cuma günü 1,9956-2,0027 bandında hareket ettikten sonra bu sabah 1,9846 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Son işlemlerin 1,9956 seviyesinden geçtiği paritede orta vade aşağı sinyallerinin gelmesi için 1,9782 seviyesinin altına inilmesi gerekmektedir.

Yatay seyirde dalgalanmanın devam ettiği paritede yön hala belirsizdir.

Önerimiz; Global belirsizliğin çok fazla olduğu ve bir açıklamayla ciddi hareketlerin olabileceği döviz piyasasında kaldıraçlı işlem yaparken iyi düşünmek gerekiyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları