Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Ekonomik risk mi güvenlik açığı mı daha etkili olacak?

09 Ağustos tarihli yazımızda USD/TL için taşlar yerine oturdukça 2,9390 seviyelerine doğru bir gevşeme olabileceğini öngörmüştük.

Bigpara Haber

Gerçekten de kalkışmanın yarattığı geçici belirsizliği fırsat bilenler kurları yukarı iterek TL’sını değersizleştirmeye çalışsalar da başarılı olamadılar. O yazıyı yazdığımızda USD/TL 3 civarından işlem görüyordu. Aradan zaman geçti ve darbecilerin gücü daha net anlaşılmaya başlandı ve piyasalar da buna paralel hemen yatıştı. 23/08 itibariyle kur 2,9370 civarında. Daha önceki günlerde bu seviyelerin de altındaydı.

Ağustos 2016 ayı içerisinde görünüm değişti ve negatife getirildi. Buna piyasaların tepkisi “seni kim takar” oldu. Kısacası kimse bu gelişmeyi umursamadı. Bu durum rating firmalarına yatırımcıların bakış açısını da göstermektedir.

Daha sonra TCMB faiz indirimi geldi. 0,25 beklenen bir gelişmeydi ve fiyatlara dahil edilmişti. Bu nedenle de sürpriz olmadı. Dolayısıyla da kurları yukarı etkisi olmadı.

Piyasalar dengeli gidiyor. Gerek bütçe disiplini gerekse ekonomik göstergeler bir kırılmayı gerektirecek sinyal üretmiyor.

Burada Türkiye’yi başka nasıl sıkıştırabiliriz arayışlarının olduğunu görüyoruz. Darbe girişimi başarısız, mali piyasalar oynatılamıyor. O zaman başka bir hinlik bulunmalıydı. Bu durumda yapılacak tek şey kalıyor içeride insanları birbirine düşürmek, kargaşa yaratmak. Bunun için düğünlerde bombalar patlatıldı ve hergün asker polis sivil masum insanlar öldürüldü. Türkiye içerideki vatan hainleriyle mücadele ediyor. Dışarıdan kimse karşısına çıkacak cesarete sahip olmadığı için savaşı böyle yönetiyorlar.

Şimdi amaç bu yolla ülkeyi vurmak. Sınır ötesinden sürekli yerleşim yerlerine atılmaya başlanan bombalar adeta savaşa çekilmek istenmesinin bir yolu. Türkiye Rusya ilişkileri iyi olur da Suriye ve Irak’ta onunla çözüm üreteceğinin sinyalini verirse batının tüm planları bozulabilir.

Güvenlik zaafiyeti yaratmak suretiyle ekonomik durgunluk ve akabinde piyasalarda bozulma  yaratma çabaları bir can çekişme gibi duruyor.

Reel sektörün kısa vadeli döviz pozisyonu kurdan dolayı reel sektörün zarar görmesine neden olacak boyutta değil. O yüzden rahatız. Dövizdeki hareketler ise kurlarda ufak tefek dalgalanmalar olsa bile kaos ortamı yaratmaya yetmeyecek gibi. USDTK 2,99 direncini aşmadan yükselir demek teknik açıdan pek doğru olmaz. Bunun yanında güvenlik konusunda gelecek başarılı operasyonlarla herşey kontrol altına alınıyor mesajı verildiğinde ciddi bir döviz akışı gelebilir diye düşünüyoruz. Zaten oynanan oyun da bunu engellemeye yönelik olabilir.

 

Yazarın Diğer Yazıları