Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Ekonomide canlanma nelere yol açabilir

Hikmet BAYDAR

Bigpara Haber

Sanayi Ciro Endeksi, 2010 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,1, bir önceki aya göre ise yüzde 5,3 artmıştır.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2010 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre; Madencilik ve Taşocakçılığı endeksi yüzde 23,3, İmalat Sanayi endeksi ise yüzde 15,9 artmıştır.

İmalat sanayi alt sektörlerinin 2010 yılı Şubat ayında 2009 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranının yüzde 51,3 ile Motorlu Kara Taşıtı, Römork ve Yarı Römork İmalatında gerçekleştiği görülmektedir.

Bunu yüzde 30,6 ile Tekstil Ürünleri İmalatı takip etmektedir.



Sanayi Sipariş Endeksi, 2010 yılı Şubat ayında 2009 yılı Şubat ayına göre yüzde 21,9 bir önceki aya göre ise yüzde 6,8 artmıştır. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2010 yılı Şubat ayında en yüksek artış Dayanıklı Tüketim Malı İmalatı’nda görülmüştür.

İmalat sanayi alt gruplarında en yüksek artış motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında gerçekleşmiştir. Sipariş Endeksinin 2010 yılı Şubat ayında 2009 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranının yüzde 52,8 ile Motorlu Kara Taşıtı, Römork ve Yarı Römork İmalatında gerçekleştiği görülmektedir.



Bu durumda Türkiye’nin söz konusu endeksler baz alındığında 2008 yılını yakaladığı görülmektedir. Krizin yerini yavaş yavaş canlanmaya bıraktığı ve gerek sipariş gerekse üretimde 2010 yılının 2009a göre daha iyi geçeceği anlaşılmaktadır.

Piyasalardaki bu canlanma peşinden kredi talebinde patlama yaratabilir Bu durumda bankaların kredileri dağıtırken daha sellektif davranmalarına ya da faizleri yukarı çekmelerine neden olabilir. Kredi talebindeki canlanma da peşinden bankaların bono portföyünü -kredi kaynağı oluşturabilmek amacıyla-satmaya başlamalarına neden olabilir. Enflasyonda yükseliş trendinde olunması, bu isteği tetikleyebilir.

Bu veriler önümüzdeki günlerde kredi temininin zorlaşabileceğini ve faizlerde canlanmaya dayalı bir yukarı hareket olma ihtimalinin arttığını bize göstermektedir.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları