Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dövizde yeni hedef neresi?

Son zamanlarda döviz yükseldikçe yeni yeni hedefler konuluyor.

Bigpara Haber

Yok, dolar 3,20 olacak yok 3,50 veya 4 TL gibi. Bir gün o rakamlar görülebilir. Çünkü Türkiye faizleri ile USD faizleri arasında önemli bir fark var. Bu nedenle de zamanla TL değer kaybedebilir. İşin bir boyutu böyle. Ancak TL uzun vadede verdiği faizle yatırımcısına kaybettirmemiştir. Aksi halde yabancı yatırımcılar gelip de TL cinsi tahvil almazlar.

Burada önemli olan kısa vadeli hareketlere bağlı olarak yapılan dövizle ilgili yorumlardır. Döviz yükseldikçe stokastik gibi birçok göstergeler yukarı sinyali üretirler. Yatay seyirde dalgalanmalarda ise özellikle orta vadeli göstergeler tepede aldırıp dipte sattırma gibi bir zaafiyete düşerler. Bu göstergelerin nerede ve nasıl hata yapacağını bilmeden yapılan yorumlar yatırımcıyı riske atmaktadır. Doları için “gelecekte yukarı gidecek” yorumlarının ana iki sebebi vardır. Birincisi forward denilen ve TL/USD faiz farkının spot (şu anki) fiyatla çarpılması sonucu tahmin edilen gelecekteki fiyat rakamıdır. Bu rakam sadece aritmetik hesaplama olup trend hareketlerini içermez. O nedenle de ciddi hata yapabilir. Bir diğer neden de bazı teknik analiz verilerinin eksik yorumlanması, risklere ve dirençlere dikkat etmeden sadece gelen yukarı yönlü sinyallere bağlı yapılan yorumlardır. Her yukarı sinyalinin bir aşağı sinyaliyle kesildiğini, her aşağı sinyalinin de yukarı sinyaliyle kesildiğini nedense unutuveriyoruz.

Şu an bir darbe girişimi arkasında ciddi soruşturmaların olduğu bir dönemdeyiz. Bu yetmediği gibi terörist faaliyetler nedeniyle güvenli zaafiyeti varmış havası yaratılmaya çalışılıyor. En azından ülkenin batısında bu Avrupa’daki kadar desek yeridir. Taraflı not indirimiyle bazı fonların ülkeye girişi bile engellenmeye çalışılıyor. Tabi bu da yetmedi ve Suriye ile Irak’ta Türk ordusu sıcak muharebe içerisinde.

İşte döviz böyle bir ortamın olumsuz etkilerini fiyatlandırmış durumda. Asıl konu döviz sepeti. Türk lirası 1 yıldır %50 USD+%50 Avro’dan oluşan döviz sepetine karşı aynı seviyelerde kale gibi duruyor. Bir tek dolara bakarak TL değer kaybediyor demek haksızlık. EUR/USD eğer daha önce gördüğü 1.26 seviyelerine çıkarsa o zaman doların durumuna bir daha bakarız diye düşünüyoruz. Gelelim USDTL için verilen hedeflere. Kısa vadede 3,07’ler hayal değil. Uzun vadede ise durumu pariteler belirleyecektir. Bu arada bahsettiğimiz olumsuzluklar çözüldükçe TL’nin sepet bazında prim yapabileceği de unutulmamalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları