Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Döviz almama önerimiz devam ediyor

Bigpara Haber

Bu sabah €/$ paritesinin 1.44 ü aşağı yönde kırmayı denediğini gözlemliyoruz. Bu nedenle de $/TL paritesi düne göre parite kaynaklı hafif yukarda başlamış görünüyor.

Bankalar arası piyasada alım satım kotasyonları 1.6250-1.6310 seviyelerinde yoğunlaşmış görünüyor. $/TL orta vade aşağı sinyalleri üretmeye devam ediyor ancak diğer paritelerden kaynaklanan dalgalanmaları gün içinde de yaşamaya devam edeceğiz. Dışarıda olumsuz haberin olmadığı gün yok gibi. ABD’de borç tavanı sorunu hala çözüm beklerken, MOODY`s Portekiz’in notunu düşürdü.

Gerek ABD gerekse AB bölgesinde bol bol olumsuz haberler çıkarken ve ikinci dip resesyon konuşulurken ilk çeyrek büyümede Dünya lideri Türkiye`nin parasının değer kaybetmesi çok anlamsız görünüyor. Büyüme ile beraber ara malı ithalatı artınca oluşan cari açık diğer olumlu veriler göz ardı edilerek tek başına olumsuzluk olarak lanse edilmeye çalışılıyor. Ancak cari açığın dış ticaret hacmine oranı eski yıllardan kötü değil ve maalesef bu konuşulmuyor.

Gerek $ gerekse € çok güvenli olmadığı için alternatif yatırım yapılacak para birimi arayışı sürüyor. O nedenle yuan cinsi ticaret anlaşmaları yapılıyor. Türkiye`de gerek yuan gerekse ruble cinsi işlemlere başlandı bile. Bazı bankalar bu paralardan hesaplar açıyorlar.Bu arada TCMB`de çok önemli miktarda döviz pozisyonu fazlası oluşmuş durumda. Bu para ABD`yi sırtımızda taşıdığımız anlamına geliyor ancak maalesef mali piyasalarda manipülasyonlara izin verilmemesi için var olması gereken bir rezerv. Bir dahaki yazımda sizlerle cari açıkla ilgili grafiğimi de paylaşacağım.

Bugün önerimiz; Orta vade TL değerlenecek sinyalleri nedeniyle, 1.6335 seviyelerinden satış, 1.6180 seviyesinden de alım yapmak olabilir. Orta vadeli pozisyonlar için döviz almama önerimiz devam ediyor.

Saygılarımla;

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları