Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolar/TL teknik olarak kritik seviyelerde

Teknik analizin temel felsefesi “tarih tekerrürden ibarettir” sözüdür. Yani insanoğlu geçmişte nasıl davranırsa gelecekte de öyle davranır esasına dayanır.

Bigpara Haber

USD/TL grafiği son zamanlarda ekonomik verilerden çok kalkışma gibi olağanüstü gündemlerle hareket etmişti. Taşlar yavaş yavaş yerine oturdukça piyasa da daha mantıklı fiyatlamalar yapmaya başladı. 

Bazen yapılan yorumlara hayretle bakıyoruz. Teknik analizi en temelini öğrenenler bile Bollinger Band yukarıdan aşırı delindiği zaman tepki düşüş hareketi yapacağını bilir. Buna rağmen yangına körükle gider gibi daha yükselecek demeyi teknik analizle bağdaştıramıyoruz. Aslında kaos ortamında bu tür yorumlarla piyasaya hedefler verilmesini ne temel ne de teknik analize sığdırmamız mümkün değil.

Şimdi gelelim teknik verilere;

01/08/2016 Gününden beri orta vade göstergelerin aşağı yönde bir hareket olacağına dair sinyaller ürettiğini görüyoruz. 2,9929TL seviyesi kritik bir öneme sahip. Eğer bu seviyenin altında birkaç gün kalmayı başarabilirse yeni bir gevşeme hareketi potansiyeli de artacaktır. P zaman 2,9390 ve 2,8970 önemli destek seviyeleri (alım gelme potansiyeli olan bölge) olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yeni bir olumsuz gelişme olmadığı takdirde yukarıda belirttiğimiz destek seviyelerine doğru hareketin izlenmesinde fayda olabilir. 3,0124 TL seviyesi çok güçlü direnç (satış gelme potansiyeli fazla olan bölge) olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaos dönemlerinde tüm olumsuzlukları fiyatlandığını, sis perdesi aralandıkça da bu riskli fiyatların daha makul seviyelere geldiğini sakın unutmayalım. Riskler azaldıkça fiyatlar da daha makul seviyelere gelecektir diye düşünüyoruz. 

 

Yazarın Diğer Yazıları