Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

`Dolar`da orta vadeli beklentiler ne?

Okurlarımızdan gelen orta ve uzun vade analiz talebi nedeniyle bu analizi hazırladım

Bigpara Haber

Okurlarımızdan gelen orta ve uzun vade analiz talebi nedeniyle bu analizi hazırladım. Burada sadece USD/TL konuşacağız.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Grafik teknik olarak USD/TL paritesinin yukarı trende girdiğini ve bu trendin yaklaşık iki hafta daha sürebileceğini gösteriyor. Cuma günü gördüğü en yüksek seviye olan1.8270 seviyesi aynı zamanda direnç bölgesini oluşturuyor.

Eur/USD paritesinin sert düşüşü ve bunun yanında bollinger bandı alttan delmiş olması tepki çıkışı ihtimalini artırmaktadır. Bu ihtimal ister istemez USD/TL paritesinde de bu pariteye bağlı geri çekilmelere neden olabilir. Ancak bu hareketin USD/TL grafiğinde aşağı sinyali ürettirebilmesi için USD/TL’nin 1.7920 seviyesine kadar gevşeme olması gerekiyor. Yaklaşık iki haftalık süre için aşağı sinyali beklemiyoruz.

Grafiğe aylık bazda baktığımızda; orta vade yukarı sinyallerinin devam ettiğini ancak haziran ayının aylık bazda satış sinyali vermesi nedeniyle Temmuz ayında 1.7840 seviyelerine kadar gevşeme ihtimali bulunuyor.

Aylık bazda trendin aşağı dönebilmesi için 1.7520 seviyelerinden işlem geçmesi gerekiyor.

Yıllık bazlı grafikte; 1.7740 ve 1.63-65 bandı kritik ve güçlü destekler olarak karşımıza çıkıyor. Yıllık bazda 1.9217 olan 2011 en yükseği henüz geçilemediğinden, bu yılın kalan süresinde de seviye geçilemediği takdirde 2013 yılında TL’nin değer kazanma ihtimali son derece yüksek olacaktır. Şimdilik tüm grafiklerde de orta vade yukarı sinyalleri bulunmaktadır. Sadece yıllık bazda olan grafikte gelecek yıl için aşağı sinyalleri bulunmaktadır. O da 1.9217 seviyesinin üzerine çıkmaması veya çıksa da bu seviyede kalmaması kaydıyla.
 
Şimdiye kadar bahsettiklerimiz tamamen teknik analizin bize verdiği mesajlar. Tutarmı yoksa yanılırmı zaman gösterecek.
Şimdi gelelim işin temel yönüne;

USD/TL paritesi kaç olmalı? 2 veya 3 yoksa 1.18 kuru yanlış bir kurmuydu. Bu soruların cevabını vermeye çalışan bir sürü teoriler var. Bu teorilerin tamamı da diğer şartlar sabitse yani ekonomist dilinde “ceteris paribus” varsayımıyla hareket ederler. Ama biliyoruz ki piyasalarda fark yaratan yani gelenekselleşmiş kural dışına çıkan para kazanıyor ve en önemlisi piyasalarda kuralı paranın gücü koyuyor.
Hızla büyüyen bir ekonomi ticaret hacmine göre para yaratmak zorundadır.

Yoksa para sıkıntısı kendini gösterir. Türkiye’de ekonominin büyümesinde ezber bilinenin aksine ticaret hacminin gerektiği parasal homojenlik sağlanamadığından vadeli çek veya cari hesap uygulamalarıyla şirketler ayakta kalabilmiştir. Dünyanın en hızla büyüyen ülkeleri arasında olan Türkiye aynı hızla para miktarını da iyi dengelemek zorundadır. Kaldı ki parasal sisteme olan güvenin en düşük olduğu bugünlerde bu işlem pek hata kaldıracak gibi değil. Makro veriler ciroların artmaya devam ettiğini, büyümenin global piyasalara göre daha iyi olacağını gösteriyor.

Özellikle şirket evliliklerinde yabancı yatırımcıyı ilgilendiren en önemli konulardan birisi budur. Siyasi ve ekonomik istikrar devam ettiği sürece para girişi devam edecektir.

Diğer bir konu sınır ülkelerle yapılan ticaretin durumu. Genellikle banka sistemini kullanmayan ve “cash” çalışan dış ticaret yapısı var. Tabi bunun ne kadarının kayıt içi olduğu tartışma götürür. Bu bağlamda dış ticaret açığı verisine şüpheyle bakmak gerekiyor. Enerjide nükleere geçildiği takdirde dövizin hiç şansı yok. TL global ekonomide Türkiye’nin etkinliğinin artmasına paralel değer kazanabilir. Makro verilerdeki düzelme tüm direnmelere rağmen Türkiye’ye yatırım yapılabilir ratingini getirecektir. Aksi halde rating şirketleri hale hazırda olduğu zor durumdan daha da zor bir duruma gidecektir.

Bu yazıda sizlere rakamlar vererek kafanızı karıştırmak istemedim. Rakamları inceleyerek sonucundaki düşünceyi direk aktardım.
Türkiye’nin sorunları tabi ki var. Bunlar diğer ülkelerle kıyaslanmayacak kadar basit kalıyor. Kaldı ki Avrupa’da birçok ülkenin işsizlik verisi gibi birçok makro verileri Türkiye’den daha kötüdür.

Özetle makro veriler şimdilik uzun vade TL’ye güven diyor. Teknik analizde de yıllık grafik seneye düşüş ihtimali fazla diyor.
Sadece tespitlerimi sizlerle paylaştığım bu yazıda hepinize iyi hafta sonları diliyorum.

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları