Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dolar için bugünkü önerim...

Önerimiz; 1.8508 seviyelerinden $/TL satarak gevşemeleri değerlendirmek karlı gibi görünüyor

Bigpara Haber

Dün 1.2584 seviyesinden güne başlayan €/$ 1.2516-1.2620 bandında hareket ederek günü 1.2533 seviyelerinde kapatmış. Orta vade aşağı sinyalleri yaklaşık 18 iş günüdür gelirken RSI 23 seviyesine düşmüş durumda.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Eğer RSI yüksek olsaydı aşağı yönde trend nedeniyle yön aşağı demekte pek zorlanmazdık. Ancak her an sert tepki hareketlerinin gelebilme ihtimalinin yüksek olması. Satarak pozisyon alma yönünde öneri yapmamıza engeldir. Ancak trend nedeniyle orta vadeli alım öneremeyeceğimiz de ortadadır. Şimdilik trend olarak yorumlanamayacak sert dalgalanmalar olabilecek bir dönemdeyiz.
€/TL grafiğine baktığımızda; €/$ hareketine bağlı olarak bir miktar gevşeme yaşamış görünüyor Ancak orta vade yukarı sinyallerinin sona ermesi için 2.31 seviyelerinden işlem görmesi gerekiyor. Net bir trend hareketi bulunmuyor. Bu nedenle dış piyasalara bağımlı bir dalgalanma beklemekteyiz.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.8495 seviyesinden açılmış, 1.84-1.8557 bandında işlem görmüştür. Kapanış 1.8473 ile açılışın altındadır. Bir gün öncekine göre daha düşük en yüksek ve en düşük seviyeleri görmesi çok kısa vadede 1.8368 seviyesini görme ihtimalini artırmaktadır. Bildiğiniz gibi bu paritede yaklaşık 14 gündür, 1.75 seviyeler,nden beri orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam etmektedir. Risk göstergesi RSI değer olarak aşırı yükseldi sinyali verdiği için alım öneremiyoruz. Bu gerekçeyi sizlerle daha önce de paylaşmıştık. Kar realizasyonu gelmeden alım yapmanın riskli olduğunu düşünüyoruz. 1.8508 seviyesinin üzeri şimdilik kısa vade için satıma uygun görünüyor.

Önerimiz; 1.8508 seviyelerinden $/TL satarak gevşemeleri değerlendirmek karlı gibi görünüyor.

Okur yorumlarına baktığımızda; Euro’nun düşeceğini öngörmenize rağmen Dolar satın dediğimiz ifade ediliyor. Aslında 1.85 seviyeleri kısa vadede satıma uygun olduğu için bu ifadeyi yapıyoruz. Belki hareketlerin seyrine göre daha sonra yerine koyun da diyebiliriz. Burada kritik nokta Euro global bir değer kaybı yaşarken TL karşısında bu olmadı. Eğer olsaydı Dolar da TL’ye karşı bu kadar prim yapamayacaktı. Piyasaların sağlıksız olması nedeniyle bazen beklediğimiz tepkiler zamanında ve tam olarak gelmeyebiliyor. Bu işlem hacmi düştüğünde diğer paritelerde de aynısı oluyor.Ama içiniz rahat olsun bu platformda tarafsız ve objektif olmaya özen gösteriyoruz. Sn Bilge Kurt TCM müdahalesinden bahsetmiş. Karşılıklar artınca TCMB kasası USD dolacak ama TCMB müdahale için bu rezervi kullanmayacaktır.

Şimdilik pozisyon fazlası (yani gereğinden fazla tuttuğu dövizler) yeter de artar bile. Ben müdahaleyi net döviz çıkışı olduğunda piyasa derinliğini artıracak şekilde yapmalıydı diye düşünüyorum. Bence artık geç kalındı. Ancak faizlerde aşağı yönde hareket beklentisi TL’yi güçlendirebilir. Bunun yanında Vergi konulabileceğine yönelik açıklamalar Bütçe açığının artabileceğinden bahsedilmesi kura yukarı yönlü baskı yaratabilir. Hele konu ne zaman ve ne oranda olacağı belli olmayan vergi konulması ise, o zaman yabancıyı Türkiye’de işlem yapmaya ikna etmek daha zor olacaktır.

Böyle yorumlar yabancı yatırım kararlarını olumsuz etkilemektedir. Bu arada BDDK’nın bankalar arası döviz depo hareketlerini yakından izlemesinde fayda var. Zira iç piyasalarda krediyi kısarak toplanmış mevduatın yabancıyı kısa vadede fonlamak için döviz depoya dönüşmemesi ekonominin sağlıklı işlemesi için gereklidir. Bu nedenle yurtdışına plase edilen döviz depolara özkaynaklara oranla kısıntı getirilmelidir. Yoksa Türkiye’de mevduat toplanır ve problemli ülke bankaları fonlanırsa içeride çalışma sermayesi sıkıntısı çeken firmalara da zarar verilmiş olur. Reel sektörün kısa vadeli döviz riski yıl sonu itibariyle 16 milyar USD ekside olması nedeniyle yükselişler direkt enflasyon olarak bize yansıyacaktır. Tabi firmaların nakit akışı üretmelerine izin verirse..

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları