Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Dikkat! Aşırı dalgalanmalar iyi kullanılabilir

Hikmet Baydar yazdı...

Bigpara Haber

Merrill Lynch` in subprime kredi kayıpları nedeniyle incelemeye alınması Morgan Stanley de de kaybın büyük olması GM Ford gibi firmaların karlarının beklenenden kötü olması, mali sektör ve otomotiv firmalarına satış baskısını artırabilir.

Çin’in rezervlerinde çeşitliliği artırma çabaları dolara değer kaybettirirken yurt dışında normal bandın üzerinde dalgalanmalar traderlerin sinirli ve gergin hareket etmelerine neden oluyor. Bu ortamlarda sert hareketler mümkün çok kısa vadeli olmamakla beraber aşırı dalgalanmaları iyi kullanmak önemli karlar yaratabilir.

Daha önce subprime kredilerden doğan zararlar ölçülemiyordu ve bu durum belirsizlik yaratıyordu.Bu nedenle de büyük bir panik yaşanmıştı. Şimdi bu zararlar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Beklenenden kötü geldikçe piyasaları olumsuz etkileyecektir. MKK da yabancı hareketlerine baktığımızda son zamanlarda yabancıların sahip olduğu hisse adedinde düşüş bu gerginlikten ve olası dalgalanmalardan korunma amacıyla nakde dönme isteğini göstermektedir. BDDK 07/11 tarihli raporuna göre yabancıların ve bankaların menkul kıymet portföyleri  aylık bazda yüzde 2.2 azalmıştır.

Bu durumda agresif hareket etmemek ve özellikle yurtdışında subprime krediler nedeniyle açıklanan zararların etkisinin geçmesini beklemek daha sağlıklı olabilir.


Hikmet BAYDAR

Yazarın Diğer Yazıları