Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu seviyenin altında alım yapın!

Aşağı yönlü hareketlerin olma ihtimalinin yüksekliği nedeniyle dikkatli olunması gerekli...

Bigpara Haber
Hatırlarsanız önceki yazılarımızda €/$ paritesi için sert hareketlerin olabileceğini ve aşağı yönlü hareketlerin olma ihtimalinin yüksekliği nedeniyle dikkatli olunması gerekliliğinin altını çizmiştik.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

€/$ paritesi 1.3159 seviyesinden güne başladıktan sonra 1.3096 seviyesine kadar gevşeyerek zayıf da olsa devam eden yukarı sinyallerine son noktayı koymuş oldu. Artık yukarı hareketlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gereken bir döneme girmiş bulunuyoruz. Yani €/$ paritesi aşağı trende girmiş bulunuyor. Başka bir deyişle USD değer kazanırken Avro nisbeten değer kaybedecek gibi görünüyor. 1.32 seviyeleri direnç haline geldiğinden bu seviyelere yaklaştıkça kademeli yukarı yönlü pozisyonların kapatılmasında fayda var. Eğer €/$ 1.3015 seviyelerine kadar gevşeyerek bu seviyelerde ısrar ederse  €/$ paritesinde hızlı bir gevşemeyle 1.2780 seviyelerine kadar gevşeme ihtimali artacak. Şimdilik yukarı yönde pozisyon almamakta fayda var diyoruz.

€/TL paritesine baktığımızda; Dün 2.3176 seviyesinden güne başlamış ve 2.3102-2.3215 bandında hareket ederek 2.3211 seviyesinden kapanmıştır. Son zamanlardaki gevşemenin durulduğunu görüyoruz. Orta vadeli aşağı sinyalleri devam ederken kısa vade tepki çıkışı potansiyeli artmaktadır. Bu arada €/$ paritesinde aşağı yönlü sert bir hareketin olması durumunda €/TL paritesinde de aşağı yönlü bir harekete neden olabileceği de unutulmamalı. Şimdilik tepki yükseliş potansiyeli arttı ancak düşüş trendi devam ediyor demekle yetinelim.
$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7562-1.7636 bandında hareket etmiştir. Kapanışın 1.7634 ile günün en yükseğine yakın olması bugün için yukarı potansiyeli yüksek anlamına geliyor.€/$ paritesinde olası aşağı yönlü hareket $/TL’nin yukarı itilmesini kolaylaştırabilir.

Önerimiz; 1.76 seviyesinin altında $/TL alarak yükseliş potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

NOT: Dün bir okurumuz yılsonu kur beklentisini sormuş. TCMB beklenti anketlerinde yılsonu beklenti kuru ayda 2 kere açıklanıyor. Ancak bu kur faiz farklarından oluşan aritmetik işlemlerle oluyor. Şimdilik 1.74 seviyelerini aşağı kırmayı deneyebileceğini ve 1.71 seviyesine kadar gevşeyebileceğini düşünüyoruz. TCMB sitesinde de yayınlanan bu ankette yıl sonu beklenti kuru en son istatistiğe göre 1.7969 seviyesidir. Bana göre de 1.83 yılsonu için yüksek kalabilir (Eğer enflasyon ve faizler yükselmezse).

Realite okurumuza da şunu söylemekle yetinelim. Reel sektör yöneticileri bilir. Cari açık verileri resmi verilerdir ve gayri resmi ticareti yansıtmıyor. Eğer gerçekten cari açık net döviz çıkışına yol açsaydı $/TL bu seviyelerde kalır mıydı gerçekten? Resmi oranı arttıkça cari açığın daralma ihtimali yüksektir. Bunun yanında İran ile yapılan ticareti nasıl resmileştirebilirler ki? ABD hemen el koyabiliyor. Bazı reel piyasa koşullarını da analize ekleyince cari açık problemi bazı analistlerin söylediği gibi değil Bu arada Rusya bile TL cinsi borçlanırken Türkiye’nin gövde gösterisi yapıp neden TL cinsi eurobond çıkarmayı denemediğini hala anlayabilmiş değilim. Yurt dışında alıcı bulacağına adım gibi eminim.

Saygılarımla;

Yazarın Diğer Yazıları