Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu pariteyi özellikle yorumladım

Günlük işlem yapanların GBP/USD paritesini takip etmelerini 1,51 seviyesinden tepki çıkışı için alım yapmaları teknik açıdan mantıklı görünüyor

Bigpara Haber

Cuma günü 1,3190 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3245 seviyesine kadar yükselmiş ve daha sonra gelen satışlarla 1,3146 seviyesine kadar gevşemiştir.

Kapanışı açılışla hemen hemen aynı seviyelerde yapmıştır. Bu hareketiyle günlük tepki çıkışı sinyali veren €/$ paritesi sabah itibariyle 1,3238 seviyelerine kadar yükselerek tepki çıkış sinyalini teyit etmiştir. Orta vade aşağı sinyalleri gelmeye devam etmekte olduğundan çıkışlar sadece tepki çıkışı olarak yorumlanabilmektedir. 1.3316 seviyesinde güçlü direncini aşmadan yukarı yönde fazla beklentimiz olmayacaktır.

Cuma günü 1,5254 seviyesinden güne başlayan ve 1,5321 seviyesine kadar yükselen GBP/USD son dakikalarda gelen satışlarla 1,5166 seviyesini görmüştür. Orta vade aşağı sinyalleri uzun zamandır devam ettiği ve RSI göstergesi aşırı düştü sinyali verdiği için yukarı hareket etme ihtimali artmıştır. Bu sabah da 1,5072 seviyesini gördükten sonra tekrar gelen alımlarla 1,5153 seviyesine yükselmiştir.

Bu pariteyi bugün özellikle yorumladım. Çünkü döviz piyasalarının iç yüzünü görmek için çok iyi bir zaman. Bilindiği gibi rating kuruluşlarından birisi İngiltere’nin notunun düşürülebileceğini söylemişti. Bu arada 1.58-1.60 bandında hareket eden GBP/USD hızla gelen satışlarla 1.51 seviyelerine kadar gevşedi. Bu arada Citibank’ın GBP pozisyonlarını kapattığına dair haberler dolaştı. Bu kadar büyük satışı her babayiğit yapamazdı zaten. İşin ilginç yanı satış nedeniyle sert düşüş geldikten sonra yani birileri işi bitirdikten sonra Moody’s not indirim haberini açıkladı. Gerçekten çok büyük tesadüf! Görüldüğü gibi sadece açıklamalara değil, açıklamaların ne zaman geleceğine de iyi hakim olmak gerekiyor. Şimdi zaten kesin gözüyle bakılan ve beklenen açıklama geldiğine göre, sonrasında neler olacak hep birlikte göreceğiz. Grafikler zaten aşağı dediği için tekniğe aykırı bir durum yok, ancak sorun daha çok etik diye düşünüyorum.

Gelelim TL’nin durumuna; USD/TL paritesi, 07 Şubat gününden beri gelen yukarı sinyalleri eşliğinde, Cuma günü, 1.7941 seviyelerinden güne başlamış, 1,7880 seviyesinden gelen alımlarla 1,8030 seviyesini görmüştür. Kapanışın 1,8010 seviyesinde olması hala yukarı potansiyelinin devam ettiği izlenimini vermektedir. RSI göstergesinin aşırı riskli yükseldi sinyali vermesine daha yol olduğu için 1.76 seviyelerinden gelen alışların kar realizasyonu dışında önemli bir satış dalgası gelmeyebilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi €/$ paritesine duyarlıklı devam edeceğinden €/$ paritesinin tersine hareketini sürdürecek diye düşünüyoruz. 1.7990 seviyesi önemli bir direnç olup üzerinde tutunması son derce kritik bir durum olacaktır. Sabah itibariyle 1,7993 seviyelerinde oyalanması da bu dirençte zorlandığını gösteriyor.
Avro/TL paritesine baktığımızda; Cuma günü 2,3656 seviyesinde güne başlamış 2,3727 seviyesine kadar da yükselmiştir. Orta vade yukarı sinyalleri devam etmektedir. Bu sabah da açılışta 2,3833 seviyesine kadar yükselmiştir. Yatay seyirde dalgalanan bu paritede yukarı trendden bahsedebilmemiz için 2,40 seviyesinin üzerinde tutunması gerekmektedir.

Japonya’da yeni merkez bankası ile ilgili yapılan spekülasyonlar USD/JPY paritesinde  sert bir harekete neden olarak tekrar orta vade yukarı sinyali getirmiştir. Bu hareketi yaparken bollinger bandı yukardan delmesi de kıs vadede aşağı sinyali verdiğinden önümüzdeki birkaç gün içerisinde tekrar 92,70 seviyesine doğru gevşeme yaşayabilir. Son işlemler 93,88 seviyelerinde olan bu paritede bu sabah 94,7510 görülmüştür.

Önerimiz; Günlük işlem yapanların GBP/USD paritesini takip etmelerini 1,51 seviyesinden tepki çıkışı için alım yapmaları teknik açıdan mantıklı görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları