Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu kadarını da beklemiyorduk

Geçen hafta TL için son derece zor geçti. TCMB döviz satışında çıtayı yükseltti.

Bigpara Haber
Geçen hafta TL için son derece zor geçti. TCMB döviz satışında çıtayı yükseltti. Ancak bu sefer yargı devreye girerek gündemin baş sırasına oturdu. Böylece zaten yıl sonu nedeniyle pozisyon kapamaların etkisinde kalacak olan piyasalar bir de göz altına alınmalar, istifalar ve söz düellolarıyla sarsıldı.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Beklenmedik bir gelişmeydi, fiyatlara dahil edilmemişti. Böylece de etkisi fazla oldu.

TL sadece bu nedenle değer kaybetmedi. Sizlere uluslar arası piyasalardan birkaç örnek vererek global döviz piyasalarında birçok paranın da başına benzer şeylerin geldiğini göstereceğiz. Önemli olan bunların açıkça görülmesine rağmen TL’nin istikrarı için alınan tedbirlerin yetersiz kalması.

Geçen haftaki yazılarımızda christmas tatili nedeniyle piyasaların sığ olabileceğini, bu nedenle de sürpriz hareketlere hazırlıklı olunması gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Gerek Avro/TL gerekse USD/TL grafiklerinde orta vade yukarı sinyalleri devam ediyordu. Sadece risk göstergesi kısa vadede ipin ucunun kaçtığını söylüyordu.

Sürpriz hareketleri beklemekle beraber bu kadarını da beklemiyorduk...

USD/TL geçen haftaya 2.0925 seviyesinden başlamış ve gevşeyerek 2.0621 seviyesine kadar düşmüştü. Ne olduysa Perşembe ve Cuma günü oldu ve gelen alımlarla 2.1769 seviyesine kadar yükseldi. Haftayı 2.1556 seviyesinden kapatan USD/TL 76 seviyesinin üzerinde bir RSI (istisnai bir rakamdır) ve yukarıdan delinmiş bir Bollinger Band göstergesiyle haftaya sert düşüşle başlama sinyalleri üretiyor.

Bu hafta hem yılın hem de 2013 vadeli tüm pozisyonların kapanmak zorunda olacağı bir haftadır. Yıllık grafiklerin kapanış , 2014 yılının da açılış seviyeleri bu hafta netleşecek.

Avro/TL paritesi geçen haftayı USD/TL paritesine benzer hareketle geçirdi. Haftaya 2.8610 seviyesinden başlayan Avro/TL paritesi Çarşamba gününe kadar 2.8237 seviyesine kadar satış ağırlıklı bir dönem geçirdi. Çarşamba günü bir anda hava değişti ve günü yükselerek kapatan Avro/TL paritesi Cuma günü 3.0148 seviyesini gördü. Kapanışı 2.9623 seviyesinden yapan parite aynı USD/TL paritesindeki sinyalleri vermektedir. Hem aşırı riskli sinyali veren RSI sinyali yanında Bollinger Band yukarıdan delinerek düşecek sinyali üretmiştir. Böylece bu hafta düşüş gelmesi teknik olarak sürpriz olmayacak. Bu hafta yıl sonu kapamalarının olduğu hafta olması nedeniyle oldukça hareketli geçebilir.
Yazımızın başında bazı yurt dışı örneklerden bahsedeceğimizi belirtmiştik. Şimdi bu örneklere bakalım;

Geçen hafta 116 seviyelerinde yatay seyirde bulunan CHF/JPY Cuma günü birden 119,18 seviyesine kadar yükseldi. Verdiği sinyaller USD/TL ve Avro/TL ile aynı.

Geçen haftaya 142 seviyelerinde yatay seyirde işlemlerle başlayan EUR/JPY paritesi Cuma günü 145.6850 seviyesini görmüştür. Verdiği sinyaller USD/TL ve Avro/TL ile aynıdır.

GBP/USD paritesi geçen haftaya 1.6300 seviyelerinde işleme başlamıştı. Cuma furyasından o da payını aldı. Ne olduysa 1.6578 seviyesine fırlayıverdi. Kapanışı da 1.6481 seviyesinde oldu.

Gördüğünüz gibi Cuma günü tüm Dünya’da düğmeye basılmış. Aynı anda tüm para birimlerinde sert ve beklenmedik hareketler olmuş. Bu sürpriz hareket aşırı pozisyon taşıyanların stoplanması anlamına geliyor. Bunun için uyarımızı daha önce yazılarımızdan umarız okumuşsunuzdur. Bu kadar olmamakla birlikte beklediğimiz bir gelişmeydi.

Bu durumda TL diğer paralarla birlikte değer kaybettiğinden Cuma günü olağanüstü dalgalanmayı iç değil dış gelişmelere bağlıyoruz.

Önerimiz; yeni yıla alınacak pozisyonlarla girmek kaydıyla aşırı riske kaçmadan 2.1500 seviyelerinin üzerinden USD/TL, 2.9600 seviyelerinin üzerinde Avro/TL, 118 seviyelerinin üzerinde CHF/JPY, 145 seviyelerinin üzerinde de EUR/JPY satarak sepet oluşturmak kaydıyla gelebilecek kar realizasyonu potansiyelini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor. Aksilik olmazsa bu işlemin sonucunda kayda değer bir kar potansiyeli öngörüyoruz..

Saygılarımızla,

Yazarın Diğer Yazıları