Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Bu analize dikkat!

Önerimiz TL’nin sepet bazında değer kaybedeceği sinyallerinin devam etmesi nedeniyle yakın vade ödemeler için...

Bigpara Haber

Cuma günü 1,7965 seviyesinde güne başlayan USD/TL paritesi 1,7948-1,7992 aralığında dalgalanarak 1,7984 seviyesinden kapandı.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yatay seyirde dalgalanan paritede orta vade yukarı sinyalleri devam ediyor. Bu sabah ise 1,8003-1,8014 bandında hareketle güne başlaması ise önemli. Günü 1,80 seviyesinin altına inmeden tutunmayı başarabilirse 1,8113 seviyesine kadar çıkma potansiyeli artacak. Şimdilik yukarı eğilimin daha ağır bastığını söyleyebiliyoruz.

Avro/TL paritesine baktığımızda; Cuma günü 2,3453 seviyesinden güne başladığını ve 2,3426 seviyesinden gelen alımlarla 2,3610 seviyesine kadar yükseldiğini görüyoruz. Bu sabah ise 2,3501-2,3621 bandında hareket eden parite Cuma gününe göre primli olarak güne başlamıştır. Orta vade yukarı sinyalleri devam eden paritede 2,3655 önemli direnç seviyesidir.

TL’nin genel olarak yatay seyirde dalgalanması ve hem Avro hem de USD’ye karşı değer kaybetmesi sepet bazında değer kaybı anlamına geliyor. Bu durumun enflasyonda, özellikle TÜFE’de baskı yaratma riski bulunuyor.

€/$ paritesine baktığımızda; Orta vade yukarı sinyallerinin zayıf olarak devam ettiğini ve 1,2981 seviyesini gördüğü takdirde de sona erebileceğini gözlemliyoruz. Cuma günü 1,3051 seviyesinden açılan paritenin 1,3129 seviyesine kadar yükselmesine rağmen tutunamayarak tekrar 1,3052 seviyesinden kapanması dikkat çekicidir. Bu sabah da 1,3032-1,3092 bandında yatay seyir hareketini sürdürmektedir.
GBP/USD paritesine baktığımızda; Cuma günü 1, 5368 seviyesine kadar yükseldikten sonra gelen satışlarla 1,5204 seviyesine kadar düştüğünü görüyoruz. Orta vade yukarı sinyallerinin son bulabilmesi için 1,5142 seviyesinin altında işlem görmesi gerekiyor. Yatay seyirde dalgalanan paritede yukarı trend güçlü değildir.

USD/JPY paritesinde orta vade yukarı sinyalleri devam ediyor. Cuma günü 98,111 seviyesinden 9936 seviyesine kadar çıkış yaşanmış ve kar realizasyonu gelmeden de kapanmıştır. Bu sabah ise 99,8840 seviyesine kadar çıkış gerçekleştiren parite hala yukarı konusunda iştahlı görünüyor. Ancak 100 psikolojik sınırı önemli bir direnç durumundadır.
Fitch Cuma günü İngiltere’nin notunu AAA’dan AA’ya düşürdü.Bunun yanında ülkenin mali ve ekonomik görünümünün zayıf olduğunu bildirdi. Bu nedenle de GBP/USD paritesinde sert düşüşler yaşandı. Bu arada İtalya’nın notunu da bir kademe düşürdü. ABD ve Japonya’nın parasal genişlemesi ile ilgili spekülasyonlar devam ederken G-20’den JPY ile ilgili sert eleştiri gelmeyince JPY değer kaybetmeye devam etti. Bu arada japonya’nın parasal genişlemesinde özellikle %2 enflasyon hedefinin önemli olduğu açıklandı. Bu hedefe en kısa zamanda varılmak isteniyormuş. Kuroda’nın para birimini hiçbir şekilde zayıflatmaya çalışmadıklarını açıklaması ise çok önemli. Yani Japon Merkez Bankası kurların değer kaybetmesi ile ilgili bir işlem yapmamış gibi görünüyor. Olay tamamen spekülasyon. Japonya’nın bu hareketi şimdilik sadece Güney Kore’den ses getirmiş durumda. Ekonomilerinin zarar gördüğünü savunuyorlar. 

Gelelim Türkiye’ye Capital Economic’s gelişmekte olan pazarlar ekonomisti Reese ekonomilerdeki aşırı ısınmaya dikkat çekerek Türkiye ve Venezuella’yı riskli görmesi ilginç Bu arada S&P Venezuella’nın notunu indiriverdi. Reese cari açık, kredi artış hızı ve primli borsaları bahane etmiş. Dünya’da hangi borsa primli değil ki? Cari açıktaki düşüş trendi bile tatmin etmemiş anlaşılan. Kısacası ortalık bulandırmaya yönelik analiz gibi geldi bize.

Önerimiz TL’nin sepet bazında değer kaybedeceği sinyallerinin devam etmesi nedeniyle yakın vade ödemeler için kur riskinin kaldırılmasına yönelik finansal işlemlerin yapılmasında fayda var.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları