Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Aşağı trend doğrulanıyor

Önerimiz; Günlük yukarı sinyali veren GBP/USD paritesinde 1,51 seviyelerinin altından alım yaparak...

Bigpara Haber

Konumuz tahvil alım programları. Nedir bu tahvil alım programları? Neden yapılıyor?


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Ülkeler bu aralar tahvil alım programları uyguluyor. Bu sayede aldıkları tahvillerin fiyatını yükselterek faizleri düşürüyorlar. Ayrıca piyasaya da likidite yani taze para sağlıyorlar. Durgunluk ile mücadele ederken de piyasanın paraya kolay ulaşması için zemin hazırlıyorlar. Amaç durgunluğu aşmak.

Tıpkı ilaçlarda olduğu gibi bu uygulamanın da bazı olumsuz yan etkileri yok değil. Örneğin kurların seviyesini bir anda değiştirebiliyor. Kaldı ki enflasyonu da tetikleme potansiyeli yüksek. Kısacası bu uygulamada ipin ucu kaçarsa hiper enflasyon veya stagflasyon denilen olayları yaşama ihtimali artacak. Stagflasyon durgun piyasalarda yaşanan enflasyon, hiper enflasyonda enflasyonun çivisi çıkmış hali.

Kurlara etkisine en güzel örnek USD/JPY paritesi; Kuroda yönetiminde ilk toplantısında Japonya Merkez Bankası BOJ tahvil alım programını 2 yıl içinde 2  katına çıkarma ve aylık tahvil alım programı ile uzun vadeli varlık alım programını birleştirme kararı aldı. Beklentileri fazlasıyla karşıladığı söylenen bu kararla dün 92,72 seviyesine kadar düşen ve orta vade aşağı sinyalleri veren USD/JPY paritesi bu sabah 94,6740 seviyesine fırlayıverdi. Şimdi bu tepkinin bitip hareketlerin piyasa doğallığında olmasını beklemek gerekiyor. Çünkü her gelişme pozisyon ayarlamaları nedeniyle piyasayı etkiliyor. Teknik analize göre 95,43 seviyelerine ulaşmadan sinyallerin yukarı dönmesi mümkün değil. Bu arada BOJ kararlarından sonra kurlardaki harekete yorum yapmayacağını açıklaması ise düşündürücü.

Gelelim ABD’ye; San Fransisco FED başkanı FED’in tahvil alım miktarını bu yaz yavaşlatabilir dedi. Yani USD değer kazanabilir demiş oluyor.
Yakında TCMB’de kalkıp tahvil alım programlarıyla piyasaya müdahale ederse şaşmayız.

Gelelim altına; 3 gündür anormal düşüşler yapıyor ve bandın aşırı dışına çıkmış durumda. Yani istisnai gelişmeler oluyor. Tabi iş işten geçtikten sonra sebebi duyulmaya başlanacaktır. Acaba bir ülke likidite sağlamak için altın rezerviyle mi oynuyor? Diye sormadan edemiyoruz. Bu arada tahvil alım programlarının artması altının lehine bir gelişmedir. ABD’de tahvil alımının azalacağı düşüncesi ise piyasadan para çekileceği anlamına gelmediğinden altında satışı tetiklememesi gerekir. Ancak birileri altında fena pozisyon boşaltıyor. Bu her babayiğidin haddine düşmez. O yüzden acaba hangi ülke diye şüpheleniyorum.

Sn Başçı’nın TL’deki değerlenmeye karşı politika faizinin düşürülebileceğini açıklaması ise TL’nin değer kaybetmesine fırsat hazırlamış oldu.

Gelelim teknik analize;

€/$ paritesi dün 1,2790-1,2864 bandında yatay seyirde hareket etti. Orta vade sinyaller hala aşağıyı gösteriyor. Bu durum tahvil alım programının azalabileceği beklentisiyle örtüşüyor. Güçlü destek 1,2754.

Avro/TL paritesi dün 2,3066-2,3243 bandında hareket etmiş ve göstergeler hala orta vadede yön aşağı diyor. Ancak bu sabah tekrar 2,3257 direncini test etti.

USD/TL paritesi orta vade aşağı sinyallerine rağmen dün 1,8120 seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah ise 1,8055-1,8097 bandında hareket etmektedir. Açıklamalara rağmen yükselmek istememesi aşağı trendi doğruluyor.

Önerimiz; Günlük yukarı sinyali veren GBP/USD paritesinde 1,51 seviyelerinin altından alım yaparak 1,5195 seviyesine satış denemek teknik açıdan mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları